Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

На търг за скъпи чиновници

В най-близко бъдеще министър Танев ще се сдобие с още стотина нови подчинени.

Още в началото на мандата на това правителство министерствата получиха директива да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрацията с 10 процента. Така някои хора си отидоха от ведомствата, за да дойдат други, по-близки до новата власт. И армията от чиновници си остана горе-долу със същата численост, каквато бе по времето на кабинета "Орешарски". Е, поувеличиха се заместник-министрите и членовете на политическия кабинет, но това е друг въпрос. По-същественото е, че в министерствата останаха доста експерти, които да движат бумагите по евро и националните проекти. Един от примерите за солидно развита администрация е Министерството на образованието и науката, където към 1 юли 2015 са работили 457 чиновници. Наистина това ведомство е едно от най-заринатите с програми, проекти, наредби, отчети, справки и всевъзможна друга документация, но да харчиш милиони левове за наемане на външни експерти във време, когато парите в образователната система са кът,  изглежда малко неуместно.

Точно това обаче се кани да направи министър Тодор Танев, обявил публичен търг с прогнозна стойност 4.3 млн. лв. за набиране на екстра персонал. Външните  експерти ще работят по програми, в които МОН е бенефициент. Те не са упоменати в документацията, но дано да са с добра възвръщаемост, тъй като заделените средства изглеждат твърде сериозни. Списъкът с търсените от министерството професионалисти е доста любопитен и също не дава насоки за какво точно са необходими допълнителните служители. Просветното ведомство се гласи да наеме трима статистици, 9 строителни инженери и проектанти, 8 счетоводители, петима съветници, дванадесет юрисконсулти, седем счетоводители, 37 технически сътрудници, изпълнители и организатори.

Към тях се добавят коректор, трима архивари, двама деловодители, петима изпълнители, 8 координатори на дейност, телефонен техник, петима шофьори, трима куриери, двама чистачи и общ работник по поддръжката. Ако сумираме броя на хората, които ще бъдат назначени на временна работа, това си е една четвърт министерство...

Възможните обяснения в случая са две. Първото е, че "редовните" чиновници са недостатъчни за тоновете работа, с която са отрупани. Това значи, че реформата за съкращаване на администрацията е излишен лукс и по-скоро трябва да се назначават хора, за да не губим европейски пари. Подобна тактика ще се отрази доста добре и на трудовия ни пазар, където безработицата сред висшистите съвсем не клони към нулата.

Другата опция е допълнителните "специалисти" съвсем да не са необходими, но типично по български да се усвояват ударно "едни пари", които изтичат към близки роднини и приятели. Кое от двете е вярно вероятно ще се разбере, когато излезе наяве името на победителя от търга. Дано подчинените на министър Танев са си направили добре сметката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във