Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На тъмно: 182 млн. лева отишли за правителствен комплекс

Министърът на финансите Асен Василев, икономическият министър Кирил Петков и строителният министър Виолета Комитова от служебното правителство дадоха брифинг по темата за изразходване на държавен ресурс без обществени поръчки по т. нар. инхаус процедури.

Министърът на икономиката оповести нови цифри, касаещи средствата, отпуснати чрез порочната практика. 182 202 000 лева са били дадени за изграждане на правителствен комплекс от 90 000 кв.м в "София Тех Парк". Договорът е бил подписан без обществена поръчка с фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор.

"Първият въпрос е защо ни трябва 90 000 кв. м административна сграда, вторият е защо такава сграда трябва да се построи точно в „София Тех Парк“, където трябва да се създават иновации и привличат дейности с висока добавена стойност. Най-важният въпрос е защо нашите пари се дават на инженеринг без обществена поръчка", изтъкна Кирил Петков. Той не съобщи името фирмата, с която е подписан договорът, но според финансовия министър Асен Василев и по този договор има и авансово плащане. 

Икономическият министър припомни, че за язовирите са дадени 630 млн. на Държавната консолидационна компания. "Тя авансира 100% на държавната компания, която е нейна собственост, а именно "Монтажи". От тези 630 млн. до този момент имаме само десет приключили ремонта на язовири. За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях бяха - два пъти по-висока цена на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти по-висока цена на транспорта", обясни Петков.

Фрапиращото било, че всичките десет язовира са били на много близки цени. Поръчките са били разделени между 7-8 фирми. "Голяма концентрация на фирми, всичките са с много близки стойности на единични цени, независимо къде се намират в България. От трите язовира, които проверих лично, и "Пазар дере", и Злати войвода" са изпълнени от една и съща фирма, тя ли е най-конкурентната навсякъде в България?", попита Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във