Банкеръ Daily

Румен Радев:

На служебното правителство се струпаха всички затлачени проблеми

На това служебно правителство се струпаха всички проблеми, които бяха забавени, неглижирани, затлачвани в продължение на десетилетия и те избуяха сега на фона на една мащабна криза в енергетиката. Това посочи президентът Румен Радев на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", с основна тема енергийната криза и възможностите за стабилизация на българската икономика чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Румен Радев отбеляза, че на фона на развихрилата се енергийна криза са се очертали редица предизвикателства пред икономиката ни, пред политическата ни система, пред цялостния ни политически, обществен, социален, икономически модел и всичко това съвпадна не с едно, а с две служебни правителства.

Президентът каза още, че в момента служебното правителство трябва, решавайки неотложни ежедневни проблеми, да взема стратегически решения. Планът за възстановяване и устойчивост съдържа две важни условия - съдебна реформа с ясни гаранции, но как ще стане тази реформа, без парламент, а сега служебното правителство трябва да даде посоката и да даде гаранции пред ЕК, отбеляза президентът. Служебното правителство трябва да направи това, което повече от десетилетия не беше направено и беше замитано - да каже какъв ще бъде нашият въглищен преход, кога ще приключи този преход, с каква динамика, в какви параметри, отбеляза още президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във