Банкеръ Daily

Андрей Ковачев:

На първо място са човешките животи, след това са икономическите мерки

Всички страни от Европейския съюз са поставени пред една и съща опасност. Затова ние трябва да осъзнаем, че помощта за нашите съседи и приятели е помощ за нас самите. Нашата основна грижа трябва да бъде спасяването на човешки животи и ограничаване на заразата. На второ място е важно да вземем бързи и решителни мерки за смекчаването на социалните и икономически последици. Тези два приоритета изискват общ европейски отговор в духа на солидарност и единство. Това коментира българският евродепутат Андрей Ковачев. 

"Решението на някои европейски държави да приемат пациенти от Италия и да предоставят оборудване представлява важен сигнал в тази посока и пример, който и други държави трябва да последват в съответствие с възможностите на своите здравни системи. Европейските институции правят всичко възможно в рамките на своите правомощия, за да гарантират че европейските фондове ще достигнат по възможно най-лесния и небюрократичен начин до засегнатите региони и граждани. Това ще даде глътка въздух на здравните системи и засегнатите сектори от икономиката, но за преодоляването на кризата трябва да помислим за допълнителни мерки и дългосрочни структурни промени", каза Ковачев. 

Според него Европейската комисия трябва да мобилизира всички бюджетни средства и да използва всички възможности за осигуряването на допълнителни свежи пари. Сегашната ситуация показва колко е важно максимално бързо да се постигне съгласие по един амбициозен многогодишен бюджет на ЕС за периода до 2027 година в размер на поне 1,3% от БВП на държавите-членки. Не на последно място сегашната криза показва защо инвестициите в здравеопазването не само спасяват човешки животи, но и многократно се възвръщат в икономиката.

По време на извърнедното заседание на Европейския парламент, провело се в Брюксел през миналата седмица бяха гласувани спешни мерки за справяне с кризата с COVID-19. Бяха подкрепени мерки в помощ на гражданите и дружествата, които предвиждат насочването на 37 милиарда евро към засегнатите най-чувствително от епидемията. Средствата ще послужат на здравните системи, на малки и средни дружества и на пазара на труда. Европейският парламент подкрепи осигуряването и на 800 млн. евро от фонда за солидарност на ЕС за покриване на извънредни разходи в областта на общественото здраве. Одобрено бе и предложението авиопревозвачите временно да бъдат освободени от задължението да кацат и излитат от дадени летища в точен ден и час.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във