Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На първо четене: депутатите одобриха изграждането на държавни бензиностанции

Народното събрание ободри на първо четене предложението за изграждане на държавни бензиностанции. В гласуването участваха 148 депутати,  143-ма одобриха предложението, един се обяви против, а четирима се въздържаха. 

Ако законът мине окончателно до края на месеца, бензиностанции могат да заработят през март догодина, а Държавната петролна компания да бъде създадена в началото на юли. Очаква се да бъдат създадени 100 обекта в цялата страна. Идеята е чрез собствена петролна компания държавата да гарантира конкуренцията на пазара. Това пък трябва да доведе до по-ниски цени за потребителите.

Предвижда се чрез "Държавна петролна компания" да се стопанисват и данъчни складове, в които да се съхранява горивото от държавния резерв, но вместимост да се осигурява и за частните търговци на горива. 

Аргументът на правителството за тази идея е, че ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната и ще бъде в полза и на крайните потребители, защото ще се увеличи броят на данъчните складове в сектора на горивата.

Икономическият министър, който ще бъде и принципал на държавната компания е категоричен, че със 100 бензиностанции държавата няма да е основен играч, но на тези бензиностанции хората ще могат да виждат една реално получена стойност на горивата. Според него държавата не опитва да измести голям играч.

Повечето експерти обаче смятат, че ролята на държавата на този пазар трябва да бъде сведена само до регулация. За пример се дават резултатите на други държавни структури, като БДЖ, пощите, топлофикациите и държавните ВиК дружества. Първите оценки на икономисти са, че изграждането на тези бензиностанции ще струва около 500 млн. лева.

Експертите са убедени, че завръщането на държавата в изцяло частен сектор е нов етап от държавния капитализъм. Тази теза се подхранва и от създаването на държавен "ВиК Холдинг" с капитал от 1 млрд. лв., както и отпуснатите милиарди за строителството на магистрала "Хемус" от държавната фирма "Автомагистрали". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във