Банкеръ Daily

Георги Тодоров:

На Летище София нищо не се е променило към днешна дата

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров изрази своето недоволство от това, че концесионерът на летище София все още не е направил никакви подобрения. 

 

"Към днешна дата не съм доволен от това, което извършва концесионерът. Хората и обществото очакват бързи и навременни промени. Тези бързи промени, видими, които трябва да касаят обслужването на пътниците, не ги наблюдавам",  заяви Тодоров.

Нарочна проверка на Летище София е показала, че "нищо не се е променило към днешна дата", допълни Тодоров.

Той обърна внимание, че въпреки липсата на сериозен трафик обслужването на пътниците се извършва бавно, няма нови удобствата за пътниците, които изчакват полета си, а хигиената не е на достатъчно високо ниво. "Санитарните помещения просто не искам да ги коментирам", каза министърът и припомни, че скоро ще изтекат първите 100 дни от ефективната дата на концесията и съобщи, че "санкции ще има такива, каквито са предвидени по концесионния договор".

Преди броени дни Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "Соф Кънект" АД подписаха договор за заем от 40 млн. евро за модернизацията на летището. Парите ще се използват за модернизирането на инфраструктурата, повишаване на безопасността и сигурността, повишаване на енергийна ефективност и други.

Относно държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" по случая с морската естакада на Шабла Тодоров поясни пред БНР, че "в доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция" се констатират данни, че вероятно се касае за индикатори за измама".

След проверката на прокуратурата могат да се коментират детайли, уточни той.

"Договорът е сключен още през 2014 г. Има констатации, които е направила Държавната финансова инспекция, от които може да се направи извод за преднамерено, невярно или неточно предоставяне на факти относно изпълнението на договора, сключен между държавното предприятие и изпълнителя", поясни Георги Тодоров.

По казуса с разпоредените проверки за ремонт на вагони и охраната в БДЖ Тодоров посочи, че констатациите, представени от звеното за вътрешен одит, са отправени към АДФИ.

"Национална компания "Железопътна инфраструктура"  работят с пълна сила и пара към днешна дата", увери още служебният министър на транспорта.

По темата за пътната безопасност Георги Тодоров подчерта, че тази година показателите за жертвите и пострадалите при ПТП са "доста повече, отколкото миналата година".

Facebook logo
Бъдете с нас и във