Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На кмета Лапчев му пречи парк "Странджа"

Вонята от предишни инфантилни решения в община Царево се притури към всички проблеми в държавата

Вече няколко дни темата с фекалните води на доскоро райското курортно село Синеморец предизвикват непреодолими позиви на възмущение и гняв. Местните велможи, които години наред бяха заети единствено да „съдействат“ на инвеститорския интерес по крайбрежието, обогатявайки и себе си, са пропуснали да помислят къде ще „заустят“ отходната канализация на новите градежи тук.

Странно как собствениците на изникналите край тази брегова ивица нови хотели са получили строителните си разрешителни за „включване“ в отходната тръба на Синеморец, която ежедневно бълва фекални води директно в морето. Къде са спали отговорните за опазването и поддържането на чистотата на околната среда институции и с кои очи са давали съгласието си това екологично безумство да бъде разрешавано?! Крайно време е имената им да лъснат с големи букви във всички медии.

Защото сега, когато Южното ни Черноморие се препълни с туристи, а

„кафявото петно“  в залива „Свети Яни“ ,

който се намира между плажа при устието на река Велека и централен плаж „Бутамята“  в  Синеморец,  взе застрашителни размери,  държавните институции бяха принудени да реагират.

Районната дирекция на националния строителен контрол в Бургас алармира Районната инспекция по околна среда и  води и еко министерството за това, че морето се замърсява с незаконно извеждане на  битовите и фекални води във водите на залива.

На 30 юли бургаският контролен орган по строителството е извършил проверка, резулатите от която са довели до сезиране на прокуратурата за „въведен в експлоатация“ незаконен строеж на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море", отвеждащ битовите и фекални води в залива.

Проверяващите са установили, че съоръжението е втора категория по номенклатурата на видовете строежи и са констатирали, че колекторът (отходна тръба) се използва за оттичане на отходните води на селото в морето.

При разплитането на проблема се оказа, че  

за това е в нарушение е била издадената заповед още преди …13 години. 

Няма да гадаем колко висши лица на местно ниво са проспали тази заповед, но е редно някой да въдвори ред в този хаос и да се чуят ясно имената на наказаните.

Бегъл преглед на случилото се сочи, че на 12 август 2008 г. Районната дирекция за национален и строителен контрол в Бургас е забранила достъпа и ползването на въпросния колектор.

На 16 октомври 2008 г. от Дирекцията за Национален и строителен контрол е издадена Заповед за премахване на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на Закона за устройство на територията.

И това не е всичко

– въпросната  заповед (очевидно обжалвана от местната администрация ) е била потвърдена с Решение № 1101 от 12 декември 2008 г. (по адм. дело № 1437) от Бургаския административен съд и оставена в сила с окончателно решение (№ 5239 от 21 април 2009 г.) на Второ отделение на Върховния административен съд.

Както съобщи преди дни сегашният началник  на Дирекцията за Национален и строителен контрол - арх. Влади Калинов „сагата започва през далечната 2001 г., когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. През 2008 г. той все още не е въведен в експлоатация“.  Арх. Калинов недоумява защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение. Още повече, че тази пречиствателна станция съществува като сграда, но …съоръжението не работи.

След цялата патаклама стана ясно, че 

вече е образувано административно-наказателно производство 

срещу кмета на община Царево Георги Лапчев, заради нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за административните нарушения и наказания.

Лапчев и кметската администрация като цяло трябва да носят съдебна отговорност за дългогодишно бездействие, смятат от контролния орган по строителството в Бургас.

Вместо това обаче, кметът на Царево Лапчев, взе да се тюхка, че ако бъде премахната незаконната тръба,  нечистотиите щели да потекат по улиците на селото, а Синеморец щял да бъде затворен. Само дето не е казал, че който е взел рушветите може би ще трябва да ги върне, за да не му се случи случка.

По думите му, това означавало , че ще трябва да бъдат отнемани документите за експлоатация на всички къщи и хотели в курортното село.

Разбира се, Лапчев пропусна да поясни: как при съществуващото разпореждане за премахване на канализационния колектор подопечната му администрация е разрешавала всички тези градежи…

Още повече, че местните жители не създават проблеми, тъй като къщите тук са със септични ями и проблемът със "задръстването на улиците" на селото, не идва от тях.

Разбира се Лапчев

не пропусна да  прехвърли топката към държавата.

Тръбата продължава да излива водите си там, тъй като държавата все още не е намерила начин, по който да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. Запушването и премахването на тази тръба, ще създаде още по-грандиозен проблем“, заплаши градоначалникът, който в последно време все по-често е принуден да се оправдава за безумните решения, които се вземат в  подопечната му община (строителство в защитени зони, липса на подробен устройствен план, „обслужващи“ нечии интереси прехвърляния на общински имоти – все теми, за които „Банкеръ“ е информирал подробно през годините).

В опит да намери оправдание за несвършената си работа, Лапчев обясни, че общината била направила проект за пречиствателно съоръжение, но площадката, на която трябвало да бъде изградено то попадала в природен парк „Странджа“ и екоминистерството трябвало да я изключи от него. Той обясни още, че съвместно с ВиК са успели да направят и друг проект… посредством едни лагуни. Но причината и за неговата НЕреализация била, че местността била в природния парк и инициативата им  не получила финансиране. И пак Министерството на околната среда и водите било виновно, тъй като не изготвило необходимите документи, обяснява се кметът на Царево.

Разбира се, не пропусна да включи и финансовите си вопли.

Обясни как не е по силите на нито една община да изгради сама пречиствателна станция, за която са нужни са 10-15 млн. лева. И съобщи, че ако от държавния бюджет се осигурят средства за такова съоръжение, проблемите в Синеморец и на други такива малки населени места ще бъдат решени. А че са можели да кандидатстват и по европейски програми, улисаният кмет едва ли е чувал. 

Да се чуди човек, защо при толкова „огромно“ европейско финансиране за пречиствателни станции, с които се хвалеха предишните управляващи, ръководената от него община не е могла да изготви един качествен проект, на който парк „Странджа“ да не пречи. Очевидно това е отделен въпрос, свързан с експертизата на кмета…!  Особено като се имат предвид близките взаимоотношения на Лапчев с издигналата го за този пост партия ГЕРБ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във