Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На фона на водната криза КЕВР обсъжда поскъпване на водата

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране се готви да одобри повишение дори и за областите, които страдат от водни режими - начело с Перник. В КЕВР предстои открито обсъждане на  масовите повишения.

Ако докладът на регулатора не претърпи някакви корекции, от 1 януари цената на водата (с ДДС) в 12 области ще надмине 3 лева за кубик. В тази група влизат Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград. Като проценти поскъпването варира от символичните 0.1% за Пловдив до внушителните 9.26% за Кърджали.

Най-скъпа ще водата е за шуменци - 3.522 лв. за 1 куб. метър. Следващите са Добрич и Силистра с цени около 3.45 лв. за кубик. Сред областите, които ще бъдат застигнати от повишенията от 1 януари, са и четири области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. За столичани поскъпването ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик.

Задаващото се поскъпване вече предизвика остри критики. Бившият омбудсман Мая Манолова отправи призив към правителството и водния регулатор да отложат поскъпването и да наложат замразяване на цените за районите с ограничения във водоподаването. Чрез новата Гражданска платформа "Изправи се.БГ" която оглави, Манолова задава на управляващите седем въпроса във връзка с цените, работата на ВиК фирмите и ролята на държавния регулатор - например защо КЕВР не е публикувала на сайта си отчета за изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и показателите за качеството на водата, преди да одобрява исканията за поскъпване. Само за 33 месеца - от 31 март 2017 до 1 януари 2020 г., за софиянци, например, цената се вдига с 51% (от 1.82 лв. до 2.75 лв. от Нова година), са изчислили експертите на "Изправи се.БГ". Те посочват, че не е ясно за какво ВиК предприятията ще използват средствата от увеличението на цените. Само в столицата поскъпването за битовите потребители ще вкара допълнително над 11 млн. лева в касата на "Софийска вода", отбелязват от гражданското сдружение. Хората на Манолова коментират също, че в доклада на КЕВР за втора поредна година липсва информация на база на какви конкретни числови данни от НСИ е определена социалната поносимост на цената на ВиК услугите във всяка област - без да има информация какъв е средномесечният доход на едно лице, както и какви са изискванията на Закона за регулиране на ВиК услугите.

Омбудсманът Диана Ковачева също разкритикува вдигането на цени без строга връзка с инвестициите във ВиК мрежата и с качеството на питейната вода. Тя обърна внимание, че сред оплакванията, които получава, най-многобройни са тези за водните проблеми. Ковачева призова за нормативна промяна, която да позволи намаляване на цената, когато водата е замърсена и дори опасна. "Ако от чешмата тече ръждива вода, дори кал, хората да плащат по-ниска цена - необходимо е да бъде създаден такъв механизъм“, посочи омбудсманът пред БНТ. Тя изтъкна, че все още в България загубите по ВиК мрежата са чудовищни - средно 61% за страната, а в безводния Перник прахосването достига 75%. 

Междувременно от днес Перник минава на още по-тежък воден режим. Той ще обхване около 100 хил. души. Предложението е на ВиК-Перник. Вода ще има 8 часа вместо 2 пъти по 5 часа. Централните квартали ще имат вода от 14 до 22 часа. Аргументът на ВиК е, че когато водата се пуска веднъж, се избягват аварии.

"Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към язовир "Студена" се очаква да бъде изключително нисък", обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Перник остава на воден режим до април. Тази прогноза направи кметът дни по-рано.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината е некомпетентното управление на ВиК-Перник.  

В петък стана ясно, че двама министри може да бъдат обвинени за водната криза в Перник. Районната прокуратура в града е заключила, че министрите на околната среда Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова "са нанесли щети и вреди за човешкото здраве, като не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник". 

По неофициална информация постановлението на прокуратурата в Перник е било изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура в София. Тепърва ще се решава дали и на кого ще се повдигат обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във