Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОВЕДА НЕ ИМ КУЦА СИСТЕМАТА

Нормална практика в Евросъюза е субсидиите за животновъдите да се изплащат според броя на добитъка. Средно около 170 евро се предоставят за крава годишно. Сумата е солидна и е трън в очите на нашите фермери, които от самото начало на летните си протести поискаха тя да се дава и на тях. Те твърдят, че вината е на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която не била изготвила нужната идентификационна система, за да се пристъпи към подобна схема на подпомагане. Още през август в споразумението, което подписаха протестиращите със земеделския министър Валери Цветанов, залегна точката - НВМС да изгради в срок до 15 септември системата за животните и да посочи кога ще се въведе в експлоатация.
Странното в случая е, че такава система работи от няколко години, но явно нито фермерите, нито земеделският министър са наясно с тази подробност. България има работеща идентификационна система, проследяваща здравния статус на животните, каза пред в. БАНКЕРЪ заместник-директорът на ветеринарно-медицинската служба Дамян Илиев. Чрез нея могат да се изплащат субсидиите на глава животно, но няма решение за това. Ето защо днес плащането се извършва на единица площ (минимум един хектар). Службата е изпълнила задълженията си, изработила е системата, но изплащането на субсидии не зависи от нас, а от Разплащателната агенция. Ние само подаваме информация за дадено стопанство, когато от агенцията я поискат, за да се засече достоверността на декларираните животни, обясни още Илиев. Най-лошото е, че засега никой не знае кога и дали ще бъде взето решение за нов тип плащания, въпреки упоритото повтаряне по медиите, че от 2009 г. парите ще потекат.
Условие за получаването на помощта е акредитация на идентификационната система до 15 декември, отбеляза Димитър Зоров, председател на Националния млечен борд, след среща с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел. Според Дамян Илиев обаче няма нужда от акредитация: Ние сме имали две мисии от Евросъюза, които са проверявали системата - коментарът им беше, че тя работи. Това, което е необходимо да направим до 15 декември, е да я представим пред Разплащателната агенция и те да преценят дали може да я използват за плащане на европейската субсидия.
Всъщност идеята за създаването на системата е съвсем различна. Тя трябва да отчита здравния статус на животните, както и да следи за движението им извън стопанствата. Работният й вариант е инсталиран още в края на 2005 година. В 265-те общини е зачислен по един общински ветеринарен лекар, който има право да вкарва информация в нея. Всеки от тях е обучен и му е предоставен компютър, но в края на ноември 2006-а са регистрирани едва 528 хил. записа. Те са предимно за новородени животни, продажба или откарване в екарисаж. Причината е, че при едновременното влизане на 50 души в системата тя е блокирала. Само че от края на 2007-а са внедрени нови модули и този проблем вече е отпаднал. В писмо до министър Цветанов директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев обяснява, че към 10 септември в системата могат да работят неограничен брой потребители и дневно се правят по около 30 хил. записа от упълномощените ветеринари.
Според Закона за ветеринаромедицинската дейност всеки фермер трябва да съобщи в срок от три до седем дни на своя ветеринар промените, настъпили в стопанството му - дали има новородено, дали е продал крава и т.н. Той пък е длъжен да подаде данните към един от 265-те общински ветеринарни лекари, упълномощени да ги вкарат в системата. Такива са изискванията на нормативите, но в действителност фермерите не подават в срок промените в статуса и движението на животните. А и досега не е измислен адекватен начин, който да ги принуди да правят това. Очевидно е, че предвидените глоби от 10 до 50 лв. не вършат работа. Каква е ползата тогава, че от 15 септември и фермерите вече могат да вкарват данни в системата? И чудно ли е, че досега са подадени само около 20 заявления за достъп до нея?
Логично е животновъдите да нямат интерес да използват системата, след като по нея не се правят плащания. Колкото до ветеринарите, те получават едва 50 ст. за вкарване на информация, за разлика от техните колеги, примерно от Румъния, които вземат 8 лв., заяви за БАНКЕРЪ председателят на Българския ветеринарен съюз Трифон Цветков. Предложихме - допълва той - да се заделят 1 млн. лв. за закупуването на лаптопи за общопрактикуващите лекари, за да могат те самите да вкарват данните, вместо да ги записват на хартия и да ги предават на общинските ветеринари. Но до този момент няма положителен отговор от Министерството на земеделието.
Сега се колят животни в кланиците, вместо да се карат в екарисажи и никой не разбира какво се случва, довършва картината Дамян Илиев. Съгласно европейското законодателство всяко неидентифицирано в рамките на два дни животно се убива. И не може да се продава или търгува. А практика у нас е да се крият животни. Необходимо е да се разбере, че европейските субсидии не се дават за нови джипове, а за покрито качество и правилата трябва да се спазват.
Неофициално в България има близо 700 хил. крави, от които около половината произвеждат качествено мляко. Тоест ако все пак се приеме изплащането на евросубсидиите да става според броя на притежаваните животни, ще са необходими около 68 млн. евро. Това ще допринесе за успокояване на кризата в животновъдния сектор и ще приближи нашия фермер до европейския. Но подобни перспективи като че ли са по-скоро илюзорни.

ГРАФИК
За по-добра работа на индификационната система Националната ветеринарномедицинска служба е приела график, според който до 31 октомври всички животновъди, придобили достъп до базата данни, се задължават да приведат информация за състоянието на фермите си. След това вече ще се следи за актуалността на данните. От 1 ноември ще започнат проверки на всички стопанства, имащи достъп до данните. А от 15 декември ветеринарната служба ще е в състояние да предостави системата за идентификация на животните в Разплащателната агенция. Тогава евентуално ще се разбере дали ще се пристъпи към плащане на глава добитък и у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във