Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На бизнеса са платени 4 млн. лв. от компенсациите заради скъпия ток

Четири милиона лева от предвидените компенсации за бизнеса заради скъпия ток вече са изплатени, каза енергийният министър Андрей Живков. Това е малко под 1 процент от общо предвидените средства в размер на 450 милиона лева, които в голямата си част ще бъдат изплатени на компаниите в началото на следващия месец. Според министъра дали бизнесът ще продължи да получава компенсации и през декември и дали подпомагането може да стане през данъчни облекчения както в други държави, би трябвало да решава следващият парламент.

Живков коментира и евентуална помощ за битовите потребители на ток, парно и газ. „България е единствената държава, в която битът е регулиран пазар и той към момента не усеща това повишаване на цените. Това е и причината конкретно към бита сега да няма мерки. Но парламентът е този, който може да реши примерно да се намали данък добавена стойност, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита. Като говоря за компенсации през данъци, те могат да бъдат не само за електрическата енергия, а и за топлинната енергия и за газа. Така че това решение е в ръцете на парламента“, каза Андрей Живков, цитиран от БНР. 

Министърът увери, че енергийните предприятия са готови за зимния сезон.

По-рано днес председателят на АИКБ Васил Велев и на КНСБ Пламен Димитров предупредиха, че предстои да избухне бомба и се очаква 70% ръст на цените на топлата вода и парното. Според тях служебното правителство незабавно трябва да предприеме мерки, за да бъде компенсиран бизнеса и за декември, защото цената на електроенергията продължава да расте, а днес достигна 500 лв. за един мега ват час. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във