Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На "Ай Си Джи Би" е необходим сертификат за оператор на интерконектора Гърция-България

Ако проектната компания "Ай Си Джи Би", която строи в момента интерконектора Гърция-България, не подаде документи в Комисията за енергийно и водно регулиране до края на декември за сертифициране като оператор на този газопровод, това ще означава, че проектът със сигурност ще закъснее. Получаването на такъв документ трябва да стане не по-късно от шест месеца преди влизане в търговска експлоатация на интерконектора Комотини - Стара Загора. Това е коментирал председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на експертната онлайн дискусия "Природен газ - перспективи за България".

Според  "Ай Си Джи Би" въвеждането в експлоатация на интерконектора ще е до края на юни 2022 година.  При това положение последният срок, в който интерконекторът трябва да бъде завършен е до 31 декември.
Към момента обаче такива документи не са предоставени, съобщава Иван Иванов.

Припомняме, че КЕВР вече издаде лицензия на "Ай Си Джи Би" като оператор за пренос на природен газ през интерконектора Комотини - Стара Загора, което е първата стъпка. Втората трябва да е сертифицирането на оператора на интерконектора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във