Банкеръ Daily

Асоциацията на организациите на българските работодатели:

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и ДПС се договориха за ежемесечни срещи след парламентарните избори на 4 април

ДПС и Асоциацията на организациите на българските работодатели се договориха за ежемесечни срещи след парламентарните избори на 4 април. Работодателите и ДПС имат пълно съвпадение по икономическите въпроси. Това заявиха двете страни след срещата, която е първата от поредицата разговори на организацията с представители на партиите и коалициите, които според социологическите агенции ще имат възможност да участват в 45-тото Народно събрание.

"Приоритетите ни за страната съвпадат и мерките за тяхното постигане - също. Затова се договорихме след изборите за ежемесечни срещи, за да може независимо кой е на власт, да следва ясни приоритети в страната. Считам това за една добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение. Това е един от приоритетите на ДПС", каза председателят на партията Мустафа Карадайъ. Като още примери той изброи и Зеления пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество, които са и сред приоритетите на Европейския съюз. "Ние от 4-5 години същите приоритети ги казвахме по друг начин – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии", добави Карадайъ.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев припомни думите на почетния председател Ахмед Доган, че полюсите в политиката трябва да се обърнат - не администрацията и политиците да диктуват дневния ред, а работодателите и бизнесът. 

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети в частта, която касае икономиката, посочи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. "През годините сме срещали една много сериозна подкрепа в българския парламент от ДПС. Не сме имали различия. Напротив, те много пъти са били с инициативата", изтъкна той. Според него, трябват законодателни инициативи, които да подкрепят бизнес средата и българския индустриалец след изборите.

"ДПС е една от партиите, които най-активно и много помага на българския бизнес. Като идеи сме най-близо един до друг", каза още Домусчиев.

Това потвърди и председателят на Управителния съвет на съюза "Произведено в България" Кънчо Стойчев. "В работодателските среди говорим от необходимостта от догонващо развитие. Не искаме страната да се управлява от някой, който говори за растеж от 1-2%, защото това ни обрича на изоставане. Трябва да управлява онзи, който се ангажира с растеж от 6 и повече процента", смята той.

Стойчев се обяви и срещу "клетвите" на някои от партиите, че няма да управляват заедно с ДПС. "Как така без ДПС? На базата на какви аргументи отхвърляме една партия? От страна на работодателите мога да ви кажа, че имаме най-голямо съвпадение с ДПС като партия по всички икономически въпроси. Ние сме единни с ДПС в тезата, че на България ѝ е необходимо догонващо развитие", подчерта той.

На репортерски въпрос как ДПС вижда постигането на ускорено икономическо развитие, лидерът на партията отговори, че основната предпоставка за това е след 5 април да се постигне "възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, за да възстановим държавността".

Facebook logo
Бъдете с нас и във