Банкеръ Daily

Управление и бизнес

На 23 февруари е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

На 23 февруари е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3.5 тона, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От 24 февруари продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена.

Промяната е свързана с въвеждането от 1 март тази година на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. От 1 март тежкият трафик ще плаща на база изминато разстояние при ползването на 3115 км автомагистрали и първокласни пътища. Останалите близо 17 000 км от около 20 000 км републикански пътища ще бъдат безплатни за превозните средства над 3,5 тона.

От 24 до 29 февруари за автомобилите над 3.5 тона ще могат да се купуват само дневни електронни винетки, чиято продажба ще бъде преустановена в 23.59 часа на 29 февруари.

Припомняме, че с решение на Министерския съвет общата дължина на пътищата, за които тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона ще плащат тол такси при стартирането на системата от 1 март тази година, е 3 115 километра. Това са 803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас. На 19 февруари министрите одобриха списъкът на пътищата, за които товарните автомобили ще плащат за изминато разстояние. В списъка тол сегментите са с обща дължина 6 050 км, като в приложените таблици към решението участъците са описани и в двете посоки на движение.

Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, платени ще са само автомагистралите и пътищата първи клас извън урбанизираните територии.

За 2 935 км пътища втори клас ставката ще е нулева. Те остават в обхвата на тол системата, тъй като за тях е установено преминаване на не по-малко от 600 тежкотоварни автомобила средно дневно.

От обхвата на тол системата са изключени още участъци в лошо експлоатационно състояние, както и 12 171 км третокласни пътища.

Тол сегментите са над 5 800 броя. Най-дългият платен участък е по магистрала "Марица" с дължина от почти 24 км - между село Крепост и отбивката за град Харманли. Най-късият тол сегмент в платения обхват е малко над 150 м в района на област Шумен. Най-новият участък е отсечката Ябланица - Боаза на автомагистрала "Хемус", която беше пусната в експлоатация през октомври миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във