Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НА 19 ЮЛИ ДКД ЩЕ ВИДИ МРЕЖАТА В ДЕЙСТВИЕ

Стефан Колев, технически директор на Космо Бългерия Мобайл, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Колев, вие сте единственият българин сред директорите на втория GSM-оператор. Как се чувствате на този пост?
- Аз не смятам, че има някаква разлика дали сме българи, гърци, англичани, или други. Всичко е въпрос на работа и въпрос на предизвикателство. Освен това се надявам в най-скоро време да има промени в това отношение и да не съм единственият българин на ръководен пост в това дружество. Политиката на компанията е насочена твърдо към това тя да бъде българска във всяко едно измерение. Като изключим, разбира се, собствеността, която е на много заден план.

Колко е голям техническият екип под ваше ръководство и каква част от него са българи?
- Това, което засега мога да кажа, е, че в целия технически сектор силно преобладават българите. Има много добри български инженери, част от които ние успяхме да привлечем. Техните усилия сега са съсредоточени върху стартирането на мрежата.

Ще отговорите ли на въпроса, който вълнува всички читатели - ще успее ли Космо Бългерия Мобайл да спази срока 19 юли за стартиране на мрежата си?
- Нашето твърдо желание е в този именно ден да покажем, че мрежата ни е жизнена. Не да бъде демонстрирана, а този, който е отговорен в рамките на държавата за тази дейност - нейните институции и основно нашият регулатор ДКД - да я види в реално действие.

Това означава ли, че няма технически проблеми мрежата да стартира до 19 юли?
- Вижте, всеки инженер знае, че до момента, до който едно съоръжение не тръгне, технически проблеми има по подразбиране. Няма техническо съоръжение в света, което да работи без проблеми. Майсторията е проблемните моменти да бъдат подредени така, че да може да се работи въпреки тях.

Кога ще бъдат осъществени следващите етапи от изграждането на мрежата?
- В сравнение с историята на другите два мобилни оператора ние сме в принципно различна позиция. Ние сме първият оператор, който ще стартира в реална конкурентна среда при наличието на работещи конкуренти, така че не можем да си позволим изграждането на мрежата в продължение на шест или седем години. Компанията ни трябва много бързо да предостави покритие, качество и услуги, с които да се състезаваме на пазара. От тази гледна точка планираме при нас развитието на мрежата ще бъде с пъти по-бързо от това, което са правили двете компании досега при други условия. Това, разбира се, в никакъв случай не бива да се третира като някакъв упрек към тях.

Това, че се налага да бързате, няма ли да повлияе на качеството?
- Ние сме декларирали, че за нас водещо е качеството. При това в неговите два аспекта: и в техническия, и в аспекта на обслужване на клиентите.

Какво покритие да очакваме от втората GSM-мрежа до края на лятото, когато ще стартира търговската дейност на Глобул?
- При всички случаи покритие ще има в София и Пловдив. Голямата ни амбиция е към началото и на търговската ни дейност да имаме присъствие и в големите морски градове. След което ще продължим поетапно да покриваме другите населени места. Колкото до магистралата между София и Пловдив - тя не ни е задължение засега. Така че всичко, което направим по нея, ще бъде наш жест към потребителите. Освен това изграждането на мрежата не опира само до технически въпроси. Постоянно променящата се нормативна уредба, особено по отношение на изграждането на обекти, несъвършенствата и отсъствието на комплексно решение в нея е нещо, което невероятно ни тежи и много силно спъва евентуалното ни по-бързо развитие. В строителството в момента се засилва концепцията на лицензиране, на допълнително лицензиране и прелицензиране, което сигурно е добре от някаква гледна точка, но създава много трудности за един амбициозен млад оператор, който трябва бързо да расте. Аз не искам да кажа по никакъв начин, че растежът трябва да мине по незаконен път, да е в ущърб на хигиенно-санитарните условия, да води до опасност за човешкия живот или за човешкото здраве и т.н. Самата процедура обаче и наличието или отсъствието на механизми, които да я направят жизнена, създава проблем и ни пречи да вървим с тази скорост, с която ние бихме искали.

Какви са сумите, които ОТЕ ще инвестира в изграждането на първия етап от мрежата?
- Ние сме обявили, че инвестициите ни до края на годината ще бъдат в размер на 80 млн. щ. долара. Мога да кажа, че при всички случаи сумата ще бъде реализирана. Търси се възможност дори да бъде по-голяма, като всичките средства ще бъдат вложени в инфраструктура.

Каква ще бъде ролята на българските поддоставчици, като например Телелинк, в процеса по изграждане на мрежата?
- До момента срещу нас като партньори стоят Моторола и Ериксон. Има много български фирми, които работят с тях, но практически няма такива, които да работят пряко с нас. На този етап мрежата се изгражда изцяло на основата на проект под ключ, което в случая е нормално, защото в един и същи момент ние трябва да градим и мрежа, и компания. Водещите в този процес са Моторола и Ериксон. Колкото до отношенията ни с българските фирми - нищо няма да е по-различно от практиката при реализацията на други големи телекомуникационни проекти, в които винаги е имало много работа за наши изпълнители. Погледнете проекта ДОН на БТК, вижте развитието на Мобиком или на МобилТел. Подходът на Глобул няма да се различава по нищо. На нас обаче ни трябват наистина стабилни партньори, каквито са Ериксон и Моторола.

На официалната пресконференция на Глобул Никос Авгеринос спомена, че компанията ще предлага GPRS-услуги на клиентите си в България. Кога ще стане това?
- Ние сме заделили част от инвестициите си за развитието на технологията GPRS (б.а.........................................). Но вие разбирате, че всички технологии, базирани на пренос на данни, могат да работят ефективно само тогава, когато мрежата работи стабилно. И няма смисъл да се използва GPRS, в една мрежа, която не е доразвита и където скоростта ще бъде по-ниска от стандартната скорост на GSM-комуникациите. За срокове ми е трудно да говоря. Моят първи приоритет е покритието и предлагането на стандартните услуги: глас, гласова поща, SMS, a предполагам и някои апликации на базата на тези услуги. GPRS е принципно нова стъпка, която човек предприема, когато е сигурен, че с другия си крак вече е стъпил здраво на земята.

Споменахте, че част от инвестициите ви са отделени за развитието на тази технология. Това включва ли пари от предвидените до края на годината 80 млн. щ. долара?
- Да, включва една малка част от тях. Ако започнем нещо през тази година, то ще бъде под формата на тестове и ще го правим без да се разгласява в медиите. Първо ще натоварим GPRS-функционалността на нашите вътрешни системи, тъй като имаме достатъчно добри специалисти, които да ги тестват. Всичко това ще минава зад кадър до момента, когато сме сигурни, че ще можем да предложим характерното за нас качество и тогава ще го обявим. Не очаквам обаче това да стане до нова година.

МобилТел и Мобиком направиха опит да печелят от предоставянето на сателитен достъп, съответно към системите на Иридиум и Глобалстар. Планира ли Глобул такава стъпка?
- Никога не е говорено такава дейност да се отдели в отделен клон на компанията. Моето лично мнение като инженер е, че с това можем да се занимаваме, когато имаме свободни ресурси. Аз не съм забелязал да има особено голям пазар за тази услуга в световен мащаб, а да не говорим за България. От моя гледна точка сателитният достъп, който МобилТел предлагаше навремето, изглеждаше като виц - все още нямаха нормалното покритие в страната, а вече те предлагаха сателитни връзки.

Какви суми предвиждате да бъдат инвестирани в инфраструктурата през следващата година?
- Все още не е започнало съставянето на бюджета ни за следващата година, въпреки че имаме наши вътрешни планове за това, как бихме искали да изглеждат тогава нашите услуги, както и за степента на покритие на територията. Според мен това, което интересува повече обществеността, е какви услуги ще получи и на каква цена.


Разговора води Александър Александров

Facebook logo
Бъдете с нас и във