Банкеръ Daily

Министърът на енергетиката Росен Христов:

На 1 октомври тръгва азерският газ по интерконектора

Росен Христов и Иван Шишков

На 1 октомври природният газ от Азербайджан ще потече през тръбата на интерконектора с Гърция, заяви министърът на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев за строителството на газовата връзка.

Дали ще се стигне до купуване на газ от "Газпром", зависи от осигуряването на количества от останалите източници - от връзката с Гърция и доставките на втечнен газ, уточни Христов.

"Търсим най-евтините доставчици на газ. Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември. Нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената", добави той, уточнявайки, че цените са конфиденциални. "Скъп газ можем да осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме, толкова по-отворени трябва да сме към условия", добави енергийният министър.

Регионалният министър Иван Шишков добави, че, ако строителят работи с интензивни темпове, е възможно строителните работи да бъдат изпълнени до 2-3 септември. "Днес също поставих конкретни въпроси във връзка с приключването на този етап, за който сме уточнили, че той е необходим, за да въведем обекта в експлоатация. За всички конкретни въпроси, които зададох, имах уверението, че ще бъдат завършени“, каза той.

Министър Шишков допълни, че в момента интензивно се работи между ДНСК и Надзора. "В момента се комплектува документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация, и освен че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден", отбеляза Шишков.

До 7-8 септември ще бъдат напълно завършени строителните дейности по интерконектора Гърция-България, каза изпълнителният директор на строителя на газовата връзка - компанията "АВАКС“ Антонис Митзалис на срещата в президентството.

Строителят обеща в рамките на август да бъдат изпълнени останалите аспекти за довършване на интерконектора, но все пак си остави отсрочка от максимум седмица след края на този месец, в която да бъде напълно готов проектът. "Ще направим всичко възможно, което е по силите ни, за да може този проект да влезе в експлоатация", обеща той.

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа, заяви президентът Румен Радев по време на срещата със собственика и ръководството на "АВАКС" и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - "Ай Си Джи Би". 

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във