Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МВР откри разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат

От МВР открили разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат, участвал в изборите за Народно събрание на 14 ноември, съобщи служебният вицепремиер и силов министър Бойко Рашков. "В Софийска област, от елинпелинско, има кандидат за депутат, не съм проучил дали е избран, по сигнал е извършена проверка и в дома му са открити редица следи - не само пари, списъци, а и контролните талони от машината, за да може този, които е получил парите, да се докаже, че е гласувал за ДПС", каза Рашков. И допълни, че вече пред съдия са разпитани няколко човека, които са потвърдили, че са взели пари от него. Парите се давали не само преди изборите, а и след изборите. Цитираният случай не бил единствен.

"Когато изборите вече са преминали този, който дава парите, трябва да получи и доказателствата, че човекът, който е получил 50 лв., е гласувал действително така. Тоест намерили са възможността чрез документа от машината, който се полага на някой член от изборната комисия, той да я получи и така си проверяват сами как е протекла търговията - дали този, на който е заплатено, наистина е гласувал", разказа Рашков. "Ето това са нашите нрави в 21 век, особено характерни за някои наши партии, които така са правили досега и за голямо съжаление са печелили в близкото минало и сега продължават тази традиция. Но българските граждани все пак трябва да си поставят сами въпроса - за да се разходват подобни огромни финансови средства, партиите у нас, които използват този нечестен начин за спечелване на депутатски места - откъде ги имат тези финансови средства - от магистралите ли, от обръчите от фирми ли ги получават? И втори въпрос - тези партии, които са участвали активно в управлението на страната, дали не са държали в бедност големи групи от хора, за да могат да ги ползват, включително за политически цели срещу жълти стотинки, унижавайки тяхното достойнство само и само за да попаднат в залата в парламента", допълни той.

Вътрешният министър коментира и кандидатпрезидентската кампания в Турция. И подчерта, че поведението на турската държава може тълкува като намеса във вътрешните ни работи. По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че "тези избори са изключително важни и за Турция и има турчин кандидат за президент на България". Разпространявани са слухове в Кърджалийско, че се готви нов възродителен процес и ако местните турци, не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени.

"Знакът на равенство между битката с престъпността и репресията, както правят някои политически партии, означава, че някой желае да отстрани МВР от разследването на престъпленията у нас. Би ли могъл някой политик да се изправи и да каже какво точно искат от МВР - да разследва ли престъпленията, включително против политическите права на гражданите, или да пасува както някои министри в предишните кабинети, когато делата за престъпления против изборните права на гражданите се брояха на пръстите на двете ръце? Да угажда на една или друга партия, включително да угаждат на партии, които си партнират под повърхността?", запита още служебният вицепремиер. 

Според изнесената от Бойко Рашков информация има скок при изборните престъпления между вота през юли и този на 14 ноември. Постигнат е „рекорд“, защото делата са вече 122. "От 91 станаха 122. Това е сериозен ръст. От тези факти ние нямаме право да бъдем оптимисти, че сме ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент. Този въпрос остава и в бъдещето", смята Рашков.

Отново рекордьорите в купуването на гласове са ГЕРБ и ДПС. Случаят от миналата седмица в Русе е за купуване на гласове в полза на ДПС, а в Плевен е установен търговия на вот за ГЕРБ, съобщи Рашков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във