Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МВнР: Референдумите в Украйна няма да бъдат признати

Служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев

Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация. В съчетание с ядрената реторика и така наречените референдуми, тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Това заяви на брифинг служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев. Коментарът му е по повод решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия. Той отбеляза, че от МВнР следят с изключително внимание конфликта в Украйна, като всички компетентни институции са ангажирани с този процес. Работим непрекъснато и в единодействие със съюзниците от НАТО и партньорите от Европейския съюз, добави той. Зам.-министърът припомни изказването на военния ни министър за обявяването на мобилизацията в Русия и се съгласи с него, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни. 

Във връзка с референдумите за присъединяването на областите Донецка, Луганска, както и на част от окупираните Херсонска и Запорожка области, към Русия, Коджабашев каза, че те са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признатите граници, каза още той. Според него това ще изостри конфликта още повече. 

Заместник-министърът не отговори какво се обсъжда в седмия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия. Правителството предстои да изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във