Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МВнР: Българската позиция за Северна Македония остава непроменена

Във връзка с появила се невярна информация в медиите, Министерство на външните работи категорично заявява, че българската позиция за европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена. България продължава да се придържа към Рамковата позиция за разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г., заявяват от МВнР.

В български медии снощи се появиха публикации, според които се външният министър Теодора Генчовска се била "договорила" с германския си колега Аналена Бербок за средата на годината да започнат преговорите за членство в ЕС на Северна Македония. 

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство. Министърът на външните работи Теодора Генчовска е препотвърдила българската позиция по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Люксембург на 11 април 2022 година, подчертават от външното министерство. 

За началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017г. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония. Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във