Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МВФ ЩЕ НИ СЪВЕТВА ОТ ДИСТАНЦИЯ

В следващите седмици вероятно ще има известни индикации дали България е в началото на края или в самия край на отношенията си с Международния валутен фонд (МВФ). Моментът на окончателната развръзка обаче още не е настъпил. Но точно това ще е най-любопитната част от разговорите при закрити врата на редовната мисия по третия преглед на предпазното споразумение на България с МВФ. То предвижда изпълнението на съгласувана с Фонда програма, без да се използва възможността за кредитиране. По правило такива програми се приемат от държави, които не се нуждаят от външно финансиране. Но желаят да се ползват от благословията на Фонда сред международните финансови и икономически среди. И искат да запазят известен дисциплиниращ коректив върху собствената си икономическа политика.
Визитата на кредиторите от Вашингтон ще приключи на 17 май. Дотогава, съвместно с правителството, те ще прегледат и някои от параметрите на програмата, като се вземе предвид и развитието на икономиката през първите месеци на годината. След което ще бъде изготвен доклад за напредъка на България в икономическата област. Все още няма решение на кабинета дали споразумението с Фонда, което изтича през септември, да бъде удължено с още шест месеца, обяви постоянният представител на МВФ в България Джеймс Роуф.
В ролята си на експерт сегашният финансов министър Пламен Орешарски често коментираше сблъсъците между чисто технократските разбирания на МВФ и политическите цели на правителството. Днес обаче финансист №1 вече е от другата страна на барикадата. Точно той трябва да реши дали да приключи връзките на България с Фонда. Или само да разхлаби още малко юздите на МВФ. Последното се тълкува като по-вероятен развой на дългогодишните взаимоотношения на страната ни с презокеанските съветници.
Споразумението с МВФ няма да се подновява, защото скоро ще станем член на Европейския съюз (ЕС) и усилията ще бъдат насочени към съгласуване на икономическата ни политика с изискванията на Брюксел, заяви министър Пламен Орешарски дни преди началото на мисията на Фонда у нас. Според Джеймс Роуф обаче МВФ може да продължи да съветва българското правителство и след изтичането на споразумението на страната с фонда, за което в. БАНКЕРЪ информира през април (бр. 13/2006 г.). Институцията може да дава препоръки на България даже и след като тя стане член на Европейския съюз, каза тогава Джеймс Роуф.
Възможно е след като България стане член на ЕС, да се оформи т. нар. мониторингова връзка, каквато Фондът има в момента с всички останали страни членки на съюза. По този начин МВФ ще продължи да оказва помощ на страната в определени сфери, като данъчната администрация, финансовия сектор.
В рамките на третия преглед ще бъдат обсъдени изпълнението на бюджета към момента, основните политики в бюджетната сфера както структурните мерки. От 8 май (понеделник) делегацията на Фонда ще се ръководи от Аджай Чопра, заместник-директор на Европейския департамент в МВФ и наблюдаващ за България. Стана ясно, че МВФ вече има някои конкретни забележки към политиката на правителството в сферата на приватизацията, образованието и пазара на труда. Премахването на добавките за стаж, както и на парите за вреден труд бяха изискванията на МВФ и на Европейската комисия. Бизнесът и синдикатите не можаха да се разберат по тях близо две години. Сега за всяка прослужена година работникът получава 0.6% върху заплатата си. С махането на класа размерът на добавката ще се включи в основната заплата.
По отношение на фискалната политика на България МВФ при всички случаи ще настоява за излишък и в бюджета за 2007 година. След като сме настоявали за 3-процентен излишък на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, то за следващата при всички случаи няма да допуснем дефицит, каза Джеймс Роуф.
По време на визитата на Аджай Чопра е предвидено да започнат и консултации по Член IV от Учредителния договор на МВФ. По правило те се провеждат с всяка страна членка на Фонда, независимо дали да има програма с международната финансова институция. За България, на този етап, въпросните консултации се извършват на 24-и месечен цикъл. Последните приключиха през юни 2004 година. Целта е, в диалог с правителството, да се направи преглед на финансово-икономическото развитие на страната през последните години и на провежданите в тази област политики.

ЧЕЛЕН ОПИТ
Непосредствено преди да стане член на Европейския съюз Чехия прекрати последното си предпазно споразумение с МВФ и преустанови връзките си с институцията. Всъщност страната беше спряла да взима кредити от МВФ две години по-рано.
Неотдавна подобна стъпка предприе и Румъния. Северната ни съседка предпочете сама да се справи с проблемите, вместо да ползва услугите на Фонда. Икономическите показатели и на двете държави отбелязаха подобрение, след като приключиха отношенията си с МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във