Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МВФ ЩЕ ИСКА БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК ОТ ДВА ПРОЦЕНТА

Дойде време за приемане на Бюджета за 2007 г., а когато то настъпи, в страната ни неизменно се появяват представителите на Международния валутен фонд. На 18 октомври у нас пристига шефът на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман със своя екип, като от Букурещ в София ще долети и постоянният представител на Фонда за България и Румъния Хосе Фернандес Ансола. Основната тема на едноседмичното посещение е изготвянето на държавния бюджет за 2007 година.
Всъщност тази мисия ще е само подготовка за голямото стратегическо посещение на екипа на Хагеман през декември 2006-а. Тогава ще бъде направен последният четвърти преглед на изпълнението на двегодишното предпазно споразумение между международната финансова институция и България, което в средата на тази година, по молба на българското правителство, бе удължено с шест месеца. След успешното му приключване у нас ще идват само технически мисии на МВФ и такива, които ще оценяват цялостното икономическо състояние на страната ни. А доброто здраве на държавните ни финанси вече ще се контролира от Европейската комисия и ЕЦБ, чиято парична политика ще трябва да бъде провеждана от БНБ. И няма как да е по друг начин, след като от 1 януари 2007-а България става член на ЕС, а веднага след присъединяването ни БНБ и правителството ще поискат от Европейската комисия и Европейската централна банка да започне двегодишното изпълнение на изискванията от Маастрихт за въвеждане на еврото като единствено платежно средство у нас. Но за това, като му дойде времето.
Що се отнася до мисията, която ще дойде в сряда, именно с нея правителството ще уточни пълните и окончателни параметри на бюджета. За някого може да звучи странно, но, при оформянето на рамката за държавните приходи и разходи за годината, разговорите с МВФ са много по-важни от дебатите в Народното събрание. На тях се определят прогнозните макроикономически параметри, очакваните приходи по отделните пера и планираните разходи за отделните бюджетни ведомства и дейности. При предстоящата мисия целта е това да бъде направено така, че в края на 2007 г. бюджетът да приключи с излишък в размера на 2% от брутния вътрешен продукт. Причината за това е, че и през 2007 г. се очаква страната ни отново да има огромен дефицит по текущата сметка на платежния баланс и за да се компенсира неговият негативен ефект, правителството отново ще е принудено да прави спестявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във