Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МВФ ИСКА БЮДЖЕТ С МИНИМАЛЕН ДЕФИЦИТ

Новаците от МВФ побързаха да се срещнат с новаците в Министерския съвет. Джералд Шиф, наследил Юха Каконен като шеф на мисията на фонда за България и Пирита Сорса, която ще замести Питър Стела като постоянен представител на фонда у нас, направиха двудневна опознавателна визитация на тукашните си подопечни институции. С тях двамата представители на МВФ ще работят най-малко две години. На 25 юли сутринта те бяха представени от Питър Стела на управителя на БНБ Светослав Гаврийски, след което се срещнаха със старите заместник-министри на финансите и с новия шеф на ведомството Милен Велчев. По време на разговорите и на последвалия ги делови обяд Джералд Шиф и Пирита Сорса са били запознати с макроикономическата ситуация в страната и с изпълнението на бюджета. На следващия ден двамата обогатиха представите си с информацията от социалното и земеделското министерства. Синдикатите също допълниха файловете им с настояванията за изплащането на тринайсти пенсия и заплата. Опознавателният тур на Шиф и Сорса приключи със среща с новия премиер Симеон Сакскобургготски. Подробностите от нея обществото очевидно ще научи... като му дойде времето.
Същинската работа на двамата служители на фонда ще започне през септември, когато те ще пристигнат тук, за да обсъдят условията, при които правителството на Симеон ще може да сключи ново споразумение с МВФ. При второто си посещение мисията на МВФ се очаква да се запознае с проектобюджета за 2002 г. и с подготвените промени в данъчното законодателство.
Според Джералд Шиф, който е праволинеен монетарист, правителството трябва да провежда политика, гарантираща постигнатата финансова стабилност в страната и да изготви бюджет с възможно най-малък дефицит. Той подчерта, че кабинетът на Симеон Сакскобургготски трябва да продължи структурната реформа, което означава да спази обещанията си за приватизацията на големите държавни фирми като Булгартабак, БТК, БИОХИМ и Банка ДСК.
Финансисти, които познават Шиф, твърдят, че по характер той много приличал на незабравимата за българите бивша шефка на мисията на Фонда Ан Макгърк и не би позволил на правителството да се отклонява от изискванията на МВФ. Той нямало да толерира агресивно намаление на данъците и непремислено увеличение на бюджетните разходи за пенсии и заплати, ако имал и най-малкото подозрение, че подобна политика ще увеличи бюджетния дефицит и ще създаде опасност от повишаване на инфлацията.
Ние очаквахме тази година икономиката да постигне ръст от около 5 процента. До този момент процесите в по-голяма или в по-малка степен се вписват в тази рамка, заяви външно доволен Джералд Шиф.
При сегашното си посещение в България той не пропусна да отбележи, че въпреки изградената стабилна основа на икономиката ни, тя все още е изложена на рискове. Според него, засега те са свързани с процеси извън България - като забавянето на икономическия растеж в Европейския съюз и кризата в Турция, което означава, че те не трябва да бъдат пренебрегвани. Нещо повече, ще се наложи министрите на Симеон да бъдат двойно по-внимателни и мобилизирани, ако са решени да успеят.
В този контекст финансовият министър Милен Велчев е изложил пред шефа на мисията на Фонда намеренията на правителството за промени в областта на данъчната реформа и на бюджета, но конкретни стъпки в тази насока не са били набелязани. Акцентът е бил поставен върху отделните данъчни реформи, които НДСВ предлага, и реалната значимост на всяка една от тях. Сред по-важните са намерението да не се облага с данък печалбата, която фирмите реинвестират, и намаляването на ставките по данъка върху доходите на физическите лица. Освен това управляващите ще настояват въвеждането на ДДС за туризма да се отложи с още една година.
Джералд Шиф каза, че няма предпочитания дали следващото споразумение с Фонда ще е едногодишно или за по-къс срок от време. Това е нещо, което трябва да обсъдим през септември. Във всеки случай то няма да продължи три години, както беше преди - категоричен бе Джералд Шиф. - Това се дължи на много по-добрите икономически условия в България.
През есента ще стане ясно и дали споразумението ще бъде стенд-бай, или предпазно. На въпрос на в. БАНКЕРЪ какво споразумение предпочита да сключи Фонда с България ръководителят на мисията уточни, че предпазните спогодби с МВФ също са един вид стенд-бай споразумения. Единствената разлика е в това, дали страната ви има намерение да ползва кредити от Фонда, или ще прави това само ако спешно се нуждае от средства за покриване на дефицита в платежния си баланс, каза Шиф.
Големите плащания - над 1.3 млрд. щ. долара, които държавата ни трябва да направи по външния дълг през следващата година, предполагат, че правителството ще предпочете да сключи споразумение, което му гарантира редовни финансови инжекции от МВФ. За тази цел обаче то в много кратки срокове ще трябва да изготви стегнат бюджет, програма за приватизация и за преструктуриране на енергийния сектор. Освен това кабинетът на Симеон Сакскобургготски е добре да се въздържа от екстравагантни решения в данъчната политика и да не бърза да развързва бюджетната кесия за големи разходи. Ако не направи това, преговорите на правителството с МВФ ще бъдат доста мъчителни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във