Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МВФ: Инфлацията в света ще се задържи на високо ниво по-дълго

Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), нивото на инфлацията в света ще остане висока „много по-дълго“, отколкото се прогнозираше по-рано.

„Инфлацията ще остане на високо ниво много по-дълго, отколкото се посочваше в нашата предишна прогноза. И така ще е както в страните с развита икономика, така и в страните с формиращи се пазари и развиващите се страни“, е заявил главният икономист на фонда Пиер-Оливие Гуринш.

През тази година МВФ прогнозира инфлация на ниво от 5.7% в страните с развита икономики и 8.7% в страните с формиращи се пазари и развиващите се страни или с по 1.8 и 2.8% повече спрямо прогнозата в началото на годината.

В доклада си МВФ също така посочва, че средната цена на нефта през тази година ще се  увеличи с 54.7% в сравнение с данните от миналата година, при природния газ - с почти 147 на сто. Но МВФ не посочва прогнозна цена на синьото гориво.

На 12 април цената на нефта сорт Brent отново премина нивото от 100 долара за барел на фона на свалянето на карантинните ограничения в Шанхай, а също така и на новите изявления от Организацията на страните -износителки на нефт (ОПЕК).

По-рано генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркинд заяви, че в случай на въвеждане на нефтено ембарго срещу Русия целият пазар на суровини го очаква криза. Той също така е подчертал, че в случай на прекратяване на доставките на нефт от Русия на практика няма с какво да се заменят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във