Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МУРАВЕЙ РАДЕВ СЕ ПОХВАЛИ ЗА ПОСЛЕДНО

Единственото, което исках, но не успях да направя, беше да превърнем заедно България в Швейцария на Балканите, пошегува се финансовият министър в оставка Муравей Радев след последното заседание на кабинета Костов. След приетия от правителството отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2000 г. Радев определи миналата година като най-успешната за дейността на Министерството на финансите. Повод за задоволство той намери в типичната швейцарска гордост - банките. В банковата система в България от 35 работещи кредитни институции само три-четири, предимно клонове на чуждестранни банки, са на загуба, обобщи бившият вече министър.
Ръст имало и при почти всички финансови показатели - възвръщаемостта на активите в банковата система за 2000 г. била с 3.1% по-висока в сравнение с 1999 г., а общата капиталова адекватност в сектора оставала висока - 35.6 процента. Кредитният портфейл на банките също се е подобрил значително. През декември 2000 г. приблизително 92% от рисковите експозиции на кредитните институции са били редовни.
Но козът, който министър Радев извади от колодата, бе постигнатият за миналата година реален икономически ръст от 5.8 процента.
За разлика от други времена, когато отчетите за изпълнението на държавния бюджет се забавяха с години, сега документът за състоянието на хазната бе скоростно одобрен от правителството.
Очакваният дефицит за миналата година е бил 355 млн. лв., но пък са осъществени икономии от 76 млн. лв., с което реалният дефицит е намалял до 269 млн. лева.
Според данните на министерството номиналният БВП за 2000 г. е 25 454 млн. лв., което, преизчислено през курса на щатския долар, означава ръст от 20.1% в сравнение с предишната година. В левово изражение ръстът е още по-голям, не пропусна да отбележи Радев. Като основна причина за тази благодат той посочи увеличените приходи от износа на български промишлени стоки.
През 2000 г. реалният ръст при инвестициите в основни активи е 8.8 процента. Индустрията през 2000 г. се е развивала с най-благоприятни и бързи темпове от 1989 г. насам, смята Муравей Радев, като е регистрирала ръст на добавената стойност от 16.8 на сто. Според него правителството на ОДС не само е спряло неблагоприятна тенденция от 1999 г., когато се е наблюдавал непрекъснат спад на продажбите, но и е пречупило кривата им нагоре. Икономиката в момента е много стабилна, тя може да произвежда и да продава в Европа много повече, отколкото преди - категоричен е Радев.
Високата средногодишна инфлация за 2000 г. от 10.3% се дължала на увеличението на международните цени на петрола и на високия курс на щатския долар към еврото.
Вече бившето правителство отбелязва и нарастването на средната работна заплата за миналата година със 7.4%, като увеличението на възнагражденията в частния сектор на икономиката достигало до 15 процента. През отчитания период производителността на труда е нараснала с 11% в сравнение с 1999 г, като само в сектора на индустрията скокът е 28.4 процента. Горчивите хапчета - приватизация, преструктуриране и дори фалиране на губещите държавни предприятия, се оказали лековити, подчерта Муравей Радев.
Финансовият министър на ОДС завърши изложението си с твърдението, че за първите три месеца на 2001 г. икономическият ръст е 6.7%, което било рекорд през последните години и следващото правителство ще завърши годината с рекорден икономически растеж, ако не направи нещо катастрофално.
Малък смут настъпи сред аудиторията, когато се установи, че данните на Националния статистически институт показват икономически ръст за първото тримесечие от 4.3 процента. Така във въздуха остана да витае духът на съмнението - с колко ли още ще се различават тези показатели, когато ги представи новото управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във