Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МУРАВЕЙ РАДЕВ ПРЕГОВАРЯЛ С ГАД ЗЕЕВИ

Министър Муравей Радев и мажоритарният собственик на авиокомпания Балкан Гад Зееви са се срещнали във финансовото министерство в 15 часа на 14 ноември, научи в.БАНКЕРЪ. Двамата са обсъждали изпълнението на задълженията на държавата и купувача, фиксирани в договора за продажба на Балкан, както и някои нововъзникнали искания на Гад Зееви.


Според запознати финансовият министър отхвърлил искането на израелския бизнесмен държавата да даде суха пара на превозвача, с която той трябвало да покрие недоказани скрити задължения. Отказано било и финансово участие на правителството в освобождаването на арестувания преди повече от месец (на 16 октомври) на лондонското летище Хийтроу самолет Боинг 737-300 BOF. С неопределеното ще обсъдим и ще видим Муравей Радев посрещнал искането и за разсрочване на 25-милионния дълг на авиокомпанията към Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация.


Пред репортер на в.БАНКЕРЪ пресаташето на финансовото министерство Олга Раева отказа да коментира състояла ли се е такава среща и какво се е обсъждало на нея.


На 15 ноември, когато изтече валидността на старото свидетелство за авиационен оператор, Балкан получи нов сертификат с едногодишен срок на валидност - до 15 ноември 2001 година. С него правителството разрешава на авиокомпанията да извършва превоз на пътници, товари, поща, включително и човешки органи. На всички самолети - собствени и наети, е позволено да превозват и опасни товари. Балкан получава правото да лети в Европа, Африка, Азия, Южна Америка, Австралия, Близкия изток и Индийския океан. В списъка липсва само Северна Америка.


В свидетелството са записани всички наети и собствени самолети, включително и задържаният на Хийтроу Боинг. На същия щастлив за Балкан ден - 15 ноември, е изтекъл и 30-дневният срок, в който превозвачът е трябвало да освободи машината. По международните авиационни конвенции и правила сега Евроконтрол вече е влязъл в правото си да обяви търг за продажба на самолета. Засега обаче това все още не е сторено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във