Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мулти-облачни решения и дигиталната среда са топ приоритетите на ИТ лидерите

Според Здравко Николов, изпълнителен директор, Equinix България, новите обстоятелства наложиха дигитализацията да се случи с много по-бързи темпове и в много сфери.

Компаниите вече са започнали подготовката за един по-свързан свят още преди да настъпи динамично променящата се среда вследствие на COVID-19. Това показват резултатите от едно глобално проучване, събрало отговори от близо 2500 участници от 23 държави в Северна и Южна Америка, Европа, Близък изток и Африка (EMEA), както и Азиатско-тихоокеанския регион. То е изготвено от Equinix, глобална компания за взаимосвързаност и центрове за данни, и изследва мнението на експерти, които вземат решения в ИТ сферата, за най-големите технологични тенденции, оформящи световната икономика.

Резултатите разкриват наличието на значителна амбиция сред представителите на бизнеса да се насочат към мулти-облачен подход, въпреки че прилагането му все още е под 20% в световен мащаб. Също така един от всеки двама представители на ИТ бизнеса посочва, че като част от общата технологична стратегия на техните организации, приоритет е изместването на тяхната инфраструктура в дигиталната среда (digital edge), където масовите потребители, търговията, а също така и дигиталните и бизнес екосистеми се срещат и си взаимодействат в реално време.

Близо три четвърти (71%) казват, че планират да преместят по-голяма част от своите ИТ функции в облачна среда. Две трети (66%) от тях планират да направят това в близките 12 месеца, въпреки че близо половината (49%) от респондентите все още виждат рискове, свързани с прилагането на облачни решения, като заплаха за техния бизнес.

Разглежданите облачни стратегии включват разпръснат мулти-облачен подход, в който една компания използва различни доставчици на облачни решения за различни функции. Това се откроява като голяма пазарна тенденция и се потвърждава от проучването. Общо 45% от представителите на ИТ бранша казват, че технологичната им стратегия включва преминаване към мулти-облачния подход, което ще има значително отражение върху ИТ сферата, тъй като бизнесът ще продължи да диверсифицира портфолиото си от доставчици на облачни решения. Въпреки че ясно се вижда стратегическа промяна, въвеждането на мулти-облачния подход далеч не е масово: по-малко от един на всеки пет от всички ръководители на ИТ компании посочва, че компанията им работи в мулти-облачна среда към настоящия момент. Работата в среда на хибридни облачни решения, при която компаниите използват комбинация от един или повече доставчици на публични облачни решения с частна облачна платформа или ИТ инфраструктура, са по-често срещани. Малко над една трета от участвалите в анкетата в глобален мащаб прилагат хибридни стратегии.

Според Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България", въпреки че процесът на дигитализация в България беше вече започнат, новите обстоятелства наложиха това да се случи с много по-бързи темпове и в много сфери. В определени области - практически за един уикенд. Анализът на инфраструктурите и внедряването на хибридни мулти-облачни стратегии създават предпоставки за бъдещо развитие и за свързване на още повече клиенти, служители и партньори. "Ще бъде интересно да проследим как ще се развива пазарът в бъдеще, предвид този нов потенциал и евентуално разширено търсене на дигитални услуги. Equinix, разбира се, отговаря на него", казва експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във