Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МЪЛЧАНИЕТО НА СЕМЕРДЖИЕВ

ЕДНА СЕДМИЦА СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ - ШАХ И СМУТ

Поне до септември 26-те областни болници ще са ни риба, ни рак. Най-малко три месеца трябват, за да се оправи правното небитие, в което лечебниците изпаднаха след решението на Конституционния съд от 21 май. Дотогава ще се търсят частични решения, казаха за в. БАНКЕРЪ правителствени експерти.
Пълно мълчание налегна потърпевшите институции и обикновено приказливия здравен министър Семерджиев цяла седмица след решението на магистратите. Никой не се ангажира със становище какво ще се предприеме, за да се измъкнат лечебниците от батака.
Както в. БАНКЕРЪ писа в миналия си брой, Конституционният съд обяви за нарушение на основния закон на страната извършеното преобразуване на областните болници в търговски дружества с 51% държавна собственост и ги върна изцяло на общините.

Заплетеният юридически казус

В момента нищо не може да се направи, казаха за в. БАНКЕРЪ експерти от правителството, което бе вносител на оспорения Закон за лечебните заведения. Проблемът идва от факта, че решението на Конституционния съд не отменя самата разпоредба в закона, а само спира действието й, поясниха юристи. Формално тя продължава да стои в нормативния акт. За да тръгне някаква процедура, трябва да се внесе проектозакон за изменение на Закона за лечебните заведения. Това предложение могат да направят правителството или депутати, уточниха прависти.
В оставащите две седмици до изборите кабинетът едва ли ще се занимава с този въпрос, признаха негови сътрудници. Депутати пък още няма.
Не бе огласено и официално становище на Министерството на здравеопазването, чиито юристи подготвиха злополучния закон. През седмицата министър Семерджиев продължи да реже предизборно ленти в областни болници - например резна лентата на супермодерна апаратура в Районната болница в Кърджали. Без да се притеснява от висящото положение и на тази лечебница.
От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) също отказаха официален коментар. Оправданието е, че договорите с потърпевшите болници завършват процедурата. Можем да се произнесем след решението на министерството, което чакаме, казаха от НЗОК за в. БАНКЕРЪ.
Принципната позиция на касата е, че договори ще се сключват с изрядни партньори. След две седмици, когато започва подписването им, ОРБ-тата обаче няма да са изрядни партньори. Те няма да са се пререгистрирали в съда като нови търговски дружества със 100% общинска собственост. Ще се направи компромис и те ще бъдат пуснати, не може областите да бъдат оставени без основната си болница, предполагат здравни експерти, познавачи на досегашната тактика на бащите на реформата.

Прецедентът

В Закона за лечебните заведения са заложени предпоставки за много проблеми, някои от тях бяха вече коментирани, други тепърва ще се появяват, каза за в. БАНКЕРЪ проф. Красимира Средкова, всепризнат специалист по социално законодателство. Законът въвежда съществени новости в правното положение на болниците, някои от тях будят възражение, но остава практиката да се докаже тяхната целесъобразност - да се надяваме, че цената на доказването няма да е твърде висока, предупреди тя още през 1999 година.
Вече масово се констатират противоречия с Кодекса на труда, каза проф. Средкова. Здравният закон например изисква сключване на трудов договор след проведен конкурс, а двете неща са несъвместими, обясни специалистката. Няма правно основание да се изисква шефовете на отделения да се явяват на втори конкурс за същата длъжност след акредитацията на болницата, коментира юристката друга набираща сила практика на здравното ведомство.
Хаосът обаче не свършва дотук, защото Конституционният съд отвори кутията на Пандора. Решението му за областните болници създава прецедент. Процедурата може да се приложи и към бившите домове Майка и дете, които също бяха национализирани, заявиха пред в. БАНКЕРЪ представители на местната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във