Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МЪЛЧАНИЕ ОБВИ ВТОРИЯ СБЛЪСЪК ЗА РЕКЛАМАТА НА БНТ

Пълно информационно затъмнение наложиха страните по делото, което руският рекламен холдниг Видео интернешънъл се готви да води срещу държавната телевизия. Първото заседание на Софийския градски съд ще се проведе в четвъртък (23 февруари). Засега обаче нито от фирмата ищец, нито от ръководството на БНТ обявяват кой ще ги представлява в съда. Миналия ноември, когато рекламната групировка реши да съди телевизията с иск за обезщетение от един милион лева, от медията намекнаха, че няма да наемат външен консултант, а ще разчитат на щатните си юрисконсулти. По-късно обаче се чу, че шефовете са размислили и вероятно ще се обърнат към някоя адвокатска кантора. Слуховете бяха, че ще бъде нает известния адвокат Тодор Батков. Преди време той спечели спора между Съвета за електронни медии и бившия директор на БНТ Кирил Гоцев, който бе уволнен, защото доведе Видео интернешънъл в телевизията.
Не разполагам с каквато и да е информация по въпроса- съобщи за БАНКЕРЪ началникът на отдел Връзки с обществеността в телевизията Яворка Петрова. През ноември миналата година руската фирма заведе дело за един милион лева с мотив, че БНТ не спазва договора, с който през януари 2004-а Гоцев я сдоби с права на изключителен търговски представител при продажбата на рекламно време. След сключването на споразумението Съветът за електронни медии прие становище, че то заобикаля Закона за радио и телевизия, тъй като не е одобрено от управителния съвет на медията. Становище в същия смисъл огласи и Сметната палата.
На друго мнение обаче бе Агенцията за държавен вътрешнофинансов контрол към Министерството на финансите. Тя смята, че договорите за търговско представителство могат да се сключват и еднолично от директорите на БНТ. В крайна сметка медийният надзор уволни Гоцев и назначи на негово място за и.д. директор Борислав Геронтиев. Руският холдинг проведе срещи както с него, така и със следващите шефове на телевизията - Емил Владков и Уляна Пръмова. И тримата потвърдиха, че смятат подписаните от Гоцев документи за нищожни. През ноември миналата година руснаците обявиха, че подават иск срещу телевизията. Фирмата поиска един милион като компенсация за разходите й от началото на 2004-а до 31 юли. Юристи обърнаха внимание на обстоятелството, че искът за обезщетение се различава от фиксираната в контракта неустойка за предсрочното му прекратяване, която е 3 млн. лева. След като се появи официалната информация за началото на делото, от БНТ съобщиха, че през 2004-а Видео интернешънъл е сезирала по случая Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата и че спорът там е бил прекратен още след първото заседание поради липса на компетентност за разглеждане.
От офиса на Видео интернешънъл в София също отказаха да съобщят името или имената на адвокатите, които ще ги представляват в четвъртък. Служител поясни единствено, че всички решения около предстоящото дело се вземат в централата на компанията в Москва. Наблюдатели на кризата между БНТ и руснаците допускат, че фирмата може да се обърне за помощ към друг известен адвокат - Иван Тодоров, който представляваше бившия директор Гоцев в делото му срещу Съвета за електронни медии след предсрочното му уволнение.
Въпреки че за много хора един милион лева е главозамайваща сума, повече от очевидно е, че истинската цел на руснаците не са парите. По всичко личи, че след като не успяха да влязат на българския рекламен пазар по царскияпът, те са готови да хванат заобиколния, разчитайки Темида да ги вкара там. През последните две години представителите на Видео интернешънъл имаха възможност да се убедят, че нито собствениците и шефове на големите телевизии, нито останалите играчи на рекламния пазар, нито политиците са готови официално да им подадат ръка и да работят с тях. Затова на тях в момента не им остава нищо друго, освен да изиграят последния коз и да се опитат да легализират договора си с Кирил Гоцев чрез съда. Резултатите от това усилие вероятно ще се видят след немалко време. Почти сигурно е, че решението на Софийския градски съд, каквото и да е то, няма да задоволи една от двете страни и че след това спорът ще бъде отнесен и пред Върховния административен съд. Освен ако междувременно страните не постигнат споразумение извън заседателната зала.
По друг начин изглеждат нещата за БНТ, за която един милион лева е солидна сума. Ако ръководството й допусне руснаците да спечелят, освен всички други последици, случката ще е и твърде неприятен шамар и пример как парите на данъкоплатците се харчат, за да се оправдават грешки на държавни служители. Странно е, но при все че приходите от реклама на държавния канал постоянно падат, откакто тя се конкурира с многобройните частни телевизии, усилията на ръководствата й да спрат процеса си остават доста хилави. И са насочени повече да се лобира за по-висока държавна субсидия за следващата календарна година, отколкото да се измислят начини, по които програмата да става по-интересна за зрителите и за рекламодателите. Затова сега на шефовете на БНТ не им остава нищо друго, освен да тръпнат в очакване и да се молят да не плащат този един милион лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във