Банкеръ Weekly

Banker Energy

Мъгла за хъб "Балкан"

Изграждането на газов хъб на българска територия със сигурност ще реши изцяло проблема с разнообразяването на доставките в газовата сфера и ще гарантира националната независимост, що се отнася до синьото гориво. Само че реализирането на този проект изглежда все по-сложно след оставката на второто правителство на Бойко Борисов.

Каква в действителност е ситуацията днес? На хартия вече имаме зелена светлина за построяването на такъв хъб. От Брюксел заявиха подкрепа за инициативата, определяйки нашия подход като правилен - напредък по изграждането на интерконекторите със съседните държави и спазването на европейското законодателство, за да се постигнат диверсификация и сигурност на доставките. Разписана бе и структурата - нова проектна компания, дъщерна на държавната "Булгартрансгаз", която да поеме изграждането на хъба. Инвестицията се оценява на около 1.5 млрд. евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, предвидени за 2017- 2018-а.

Лансират се и различни варианти за капацитета на разпределителния център - от 37 млрд. куб. м, ако се избере южното трасе през Гърция към Италия, до 45 млрд. куб. м, ако стане северният маршрут, който обаче е свързан с тръбата по дъното на Черно море. Колкото до бизнес модела, той включва създаването на компания "Газов хъб "Балкан", 50% от която ще бъдат предложени на потенциални инвеститори. Оператор ще е "Булгартрансгаз" или негова дъщерна фирма. Първата фаза на реализирането на проекта ще обхване българската газова мрежа - модернизация на компресорни станции и строителство на интерконектори. Инвеститори ще се канят за втората фаза - строителството на нови компресорни станции.

Проблемите в случая са два - първо, руснаците ни отрязаха. Руският президент Владимир Путин поиска "железобетонни гаранции от юридически характер", за да се говори изобщо за нови количества руски природен газ към България. В началото на септември във Варна се проведе стратегически инвестиционен форум, който трябваше веднъж завинаги да даде отговор на въпроса може ли да разчитаме на "Газпром" като доставчик за "Балкан", или не. Но ден преди събитието се разбра, че руска делегация няма да пристигне. Нещо повече - по същото време руският енергиен министър Александър Новак изтъкна на провеждащия се във Владивосток Далекоизточен икономически форум, че Русия не разглежда възможността да строи газопровод по дъното на Черно море през нашата страна. 

Другият проблем е, че брюкселските чиновници, които заявиха подкрепа за инициативата, май само ни потупаха по рамото. За финансова помощ за "Балкан" от столицата на Европейския съюз и дума не обелват. А до ноември "Булгартрансгаз" трябваше да представи в Европейската комисия искане за финансиране на предпроектното проучване на газовия хъб. Сега с оставката на кабинета бъдещето му изглежда съвсем мъгливо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във