Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мъгла е обвила новите ръководства на енергийните дружества

Българският енергиен холдинг е на път да приключи с процедурата по избор на нов борд на директорите. Ако обаче има кой да разпише документите. В същото време бившата Агенция за приватизация още не е определила кои експерти могат да се включат в директорския борд.

 

Вече трети месец се точи конкурсът за избор на представителите на държавата в енергийния мастодонт. Малко преди края на мандата на сегашното управление енергийното министерство обяви началото на процеса за определяне на Съвета на директорите на холдинга. На Агенцията за публичните предприятия и контрол пък бе възложено да е заеме с избора на независими членове в органите за управление на държавните публични дружества.

На практика в момента текат две процедури за определяне на управлението в държавната енергетика (и не само). Неотдавна от ресорното министерство съобщиха, че след последния етап от конкурса вече са ясни тримата кандидати, които да представят

държавата в ръководството на БЕХ.

Очаквано Валентин Николов ще е единият от тримата нови членове. Самият той се отказа от депутатското си място, за да се включи в надпреварата. Николов е бил шеф на АЕЦ „Козлодуй“, заместник-енергиен министър и веднъж вече е участвал в борда на директорите на холдинга. 

Другият класиран е Иван Андреев – кадър от ядрената сфера и също бивш шеф на „Козлодуй“. А третият е  Стелиан Коев в момента директор „Икономика и финанси“ на Мини „Марица - изток".

Сега се чакат финалните подписи, но все още няма яснота кога ще завърши конкурсът в Агенцията за публичните предприятия и контрол. Причината е, че на 11 март членовете на номинационната и комисия се разболяха, което забави нещата с 14 дни. Този срок обаче изтече в края на март, а въпросът

кой е допуснат до последния етап

от надпреварата продължава да виси. Така че сега тази агенция е на ход да обяви за кое дружество колко кандидати са допуснати и кога всичко ще приключи.

При Министерството на енергетиката мъглата е по-малка. На този етап четирима са допуснатите кандидати,  желаещи да бъдат в Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“. Това са Данаил Парталозов, Владимир Уручев, Наско Михов и Александър Николов. Именно Александър Николов бе шеф на Атомната централа преди да бъде сменен от Валентин Николов. А иначе председател на Съвета на директорите на "Козлодуй" днес е Жаклен Коен, изпълнителен директор - Наско Михов и член на директорския съвет - Иван Йончев.

След конкурсната процедура при „Булгаргаз“ изглежда не се очакват сериозни промени. Допуснати до писмената й част са Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. Не е допуснат Петьо Иванов. В момента Съветът на директорите на компанията е непълен и в него има двама души – Николай Павлов, който е изпълнителен директор и Илиян Дуков.  Недопуснатият Иванов е бил председател на съвета, но след разследване на КПКОНПИ на него му бяха наложени три глоби от по 5 хиляди лева и

той бе отстранен от поста си в „Булгаргаз“.

В Надзорния съвет на газовият оператор „Булгартрангсаз“ обаче ще има сериозни промени. Допуснатите кандидати са Снежана Йовкова – Маркова, Николай Стефанов и Стефан Илиев. Сега в надзора са Кирил Георгиев, който е и негов председател, Владимир Митрушев - заместник-председател и Венцислав Цветанов..

Промени ще има и в Надзорния съвет на Електроенергийния системен оператор. Там до втория етап са допуснати Пламен Радонов, Евден Николов, Иван Йотов, Лъчезар Димитров и Георги Наков. А в съвета в днес са Петър Петров, Костадин Язов и Пламен Радонов.

При държавните Мини „Марица Изток“ промените са малко вероятни. В писмената част на процедурата ще участват всички кандидати. Става дума за Петър Петров, Николай Диков, Андон Андонов, Георги Коев и Стойко Башалов. Председател на Съвета на директорите на дружеството в момента е Николай Диков, а Андон Андонов е член на съвета и изпълнителен директор. Георги Коев също е член.

Сходна е ситуацията и в Националната електрическа компания. До писмената част от конкурсната процедура са допуснати Момчил Ванов, Христо Георгиев, Георги Наков и Иван Йончев. Сега Христо Георгиев е председател на Съвета на директорите, а Иван Йончев е член на съвета и изпълнителен директор. Момчил Ванов пък е само член.

Рокади ще наблюдаваме в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Надпреварата там продължават Боян Боев, Живко Динчев и Руслан Германов. Председател на Съвета на директорите на централата е проф. Бончо Боне, а изпълнителен директор е инж. Живко Динчев. Член на съвета е Диян Димитров.

Впрочем

единият от кандидатите

за ръководната позиция е познат в обществото. Боян Боев бе последния шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която впоследствие бе променена на КЕВР. Неговата оставка бе поискана от служебния кабинет на Георги Близнашки и в края на август 2014 година. Боев напусна ведомството заедно с Лиляна Младенова и Еленко Божков. Тогава служебният енергиен министър Васил Щонов го обвини в конфликт на интереси, защото преди да оглави комисията бил в ръководството на БЕХ.

От справката на Министерство на енергетиката се вижда, че двама кандидати са допуснати и до директорските постове като представители на държавата в ДП „Радиоактивни отпадъци“. Това са Маргарита Коркинова и Дилян Петров.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във