Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МТСП подкрепя "праг на достойнството" за минималната заплата

Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на "праг на достойнството" за минималната работна заплата, което е предвидено в проекта на директива на Европейския съвет за адекватни минимални работни заплати в съюза. Това обяви социалният министър в оставка Деница Сачева по време на онлайн форум по темата, организиран от КНСБ.

Този праг означава, че законоустановеното минимално възнаграждение трябва да е 60 процента от медианната брутна заплата и 50 процента от средната брутна работна заплата в съответната страна.

По думите на Сачева числата в България в момента били доста близки до заложените в директивата.

По повод искането за обществените поръчки на Европейската конфедерация на профсъюзите и на КНСБ - да има изискване работодателите, ползващи достъп до обществени поръчки или обществено финансиране, да са сключили колективен договор с работниците си, а всеки работодател, който не зачита синдикалните права на работниците, да бъде лишен от достъп до обществени поръчки и финансиране, социалният министър в оставка посочи, че нямало по-голяма обществена защита от тази, която е поставена в директивата за обществените поръчки.

Според нея в България може да се търси пробен модел и за европейските средства да се прилага такова изискване. Българската страна приветства позицията да се осигури гъвкавост при определяне на действията за насърчаването на колективното трудово договаряне.

От  КНСБ са на мнение, че е необходим национален план за действие по директивата, с който страната ни да достигне 70 на сто покритие с колективни трудови договори. В момента е около 30 на сто.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във