Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мръсен въздух отново обгърна София

Столична община въвежда безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и ползва градския транспорт. Мярката се предприема във връзка с повишаване на нивата на фини прахови частици и прогноза за 10 януари. Това

Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул.“Цариградско шосе“, бул.“Черни връх“, бул.“Ломско шосе“, на бул.“Александър Малинов“ и на бул.“Драган Цанков“.

Продължава извършването на проверки за източници на замърсяване на въздуха от екипи на Столичен инспекторат.

На сайта https://air.sofia.bg гражданите могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите дни.

На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.

Официалните данни на общината също сочат замърсяване, започнало още в четвъртък. Според тях станцията в кв. "Павлово" е отчела 75 mg на кубичен метър при допустими 25. Останалите четири измервателни уреда – в "Младост", "Надежда", "Дружба" и "Хиподрума" също отчитат завишени нива. Само станцията на Копитото показва, че въздухът е в норма.

Замърсяване има не само в София. По данни на Air Quality в 12 града на страната концентрацията на фини прахови частици е над нормите. Най-мръсен е въздухът в Русе и Горна Оряховица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във