Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МРРБ ще си връща средствата, платени авансово от "Автомагистрали"

Два дни вече отворени писма летят между министъра на регионалното развитие и строителството арх. Виолета Комитова и изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев.

Министър Комитова отбелязва, че министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

След извършената проверка се оказва, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1.8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. А въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1.8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма..., показва проверката.

Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища.

В отговор изпълнителният директор на държавната фирма Стоян Беличев предупреждава, че забраната за извършване на каквито и да е плащания, с изключение на такива по сключени трудови договори, ще доведе до тежки последици за „Автомагистрали“ ЕАД. „По този начин Вие на практика блокирате изцяло търговската дейност на дружеството за неопределен период от време, предизвиквате несигурност в контрагентите на дружеството, която несигурност поставя под съмнение бъдещите отношения между тях и „Автомагистрали“ ЕАД.“

Според Беличев спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от „Автомагистрали“ ЕАД договори, включително и тези по обществени поръчки, по които договори дружеството има задължението да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите у нас - АМ „Тракия“, АМ „Хемус“, АМ „Струма“ и АМ „Марица“. А невъзможността за заплащане в срок на дейности, предмет на договорни отношения, заради просрочване щяло да доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки.

До откриването на конкурс за длъжността изпълнителен директор, съгласно изискванията на Закона за публичните предприятия, министър Комитова заявява, че счита за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във