Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МРРБ: Ще се намери компромисно решение с пътните фирми

Оптимист съм, че може би ще се намери компромисно решение, стига да имаме предложение от пътните фирми. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков в интервю  по повод протестите на фирми от пътния бранш.

 

Припомняме, че вчера се проведе Национален протест на пътно-строителните фирми в цялата страна. Причината - липсата на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени проекти. От браншовата организация съобщиха, че не са им плащани заплати от 5 месеца, а докато държавата търси решение, те излязоха в няколко града на страната.

Както бяха обещали, протестиращите вдигнаха блокадите в 17:00 ч. Въпреки това на много места в страната се образуваха огромни тапи и опашки от автомобили.

"Все още не сме получили конкретно предложение от бизнеса, но след като фирмите дадат такова, тогава може би ще се тръгне към компромисно решение", каза днес Граматиков.

По думите му единственият законен начин за разплащане на дължимите суми на пътно поддържащите фирми е през бюджета да бъдат разходвани отпуснатите 100 млн. лв. за зимно поддържане и досегашните договори да се ревизират, за да се стигне до компромисно решение. И допълни, че работната група търси решение "за вкарване на 100 милиона "живи" пари в бизнеса".

"До края на годината има 3 месеца и ние трябва да бъдем в оптимистично очакване, защото в тези месеци могат да се случат доста неща, които да са в посока увеличаване на бюджетните пари за пътния бранш, което означава, че ще има разплащане по стари договори и евентуално по възложени нови дейности в бъдеще", обясни още заместник-регионалният министър пред БНР.

Той отново подчерта, че пътният бранш е бил поставен в ситуацията да му се разплащат извършени дейности с министерски постановления през втората половина на годината, което на практика е „нагаждане“ на закона по извършени дейности. Правилният начин според Граматиков е планиране, приоритизиране на плана и извършване на дейности, които отговарят на сумата в държавния бюджет.

По думите му са разкопани огромни пътни участъци с ясното съзнание, че с времето и парите, с които се разполага, те не могат да бъдат завършени. 

 "Моят оптимизъм по-скоро се крие в това, че в бизнеса има достатъчно разум, за да блокират пътната инфраструктура през зимата", заяви заместник-министърът и допълни, че всички сме в една лодка и трябва да се намери наистина компромисно решение.

Зам.-министърът отново обясни, че на практика строителство никъде не е спирано, но реално, като няма средства, за да строи, бизнесът е в правото си и в невъзможност да продължи строителни дейности.

"Новите инфраструктурни обекти, които имат необходимите документи -  отчуждавания, разрешения за строеж, всичко, свързано със законно строителство, продължават и никога не са спирани", беше категоричен Граматиков и допълни:  "Отделен е въпросът, че тези обекти се строят на парче и има участъци от тях, които дори нямат проект за това, откъде ще минават."

Facebook logo
Бъдете с нас и във