Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МОСВ проверява отново дейността на стартъп за бизнес с насекоми

Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ - София, за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен, съобщиха от министерството.

Само преди 10 дни жители на село Лозен излязоха на протест срещу инвестиция, свързана с дейността на фирма "Насекомо" АД, която иска да изгради ферма за насекоми, които произвеждат протеин и масло за направата на храна за домашни любимци и почвен подобрител. Протестът беше под надслов "Лозен иска да диша".

Росен Марков от сдружение "Развитие за Лозен" заяви, че фирмата се опитва да премести производството си от Елин Пелин, където за година и половина постоянно е имало изпускане на силни миризми. Те влошават околната среда и качеството на живот до пълна нетърпимост, поясни той и допълни, че фирмата заобикаля закона и пропуска общественото обсъждане. 

От "Насекомо" коментираха в деня преди протеста, че в Лозен ще разположат и своя глобален развоен център, в който ще разработва оборудването за дейността и ще се правят тестове. Общата планирана инвестиция е 8 милиона лева, като ще бъдат наети 30 души. 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от производство. Планира се и постоянен мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност, като данните ще бъдат достъпни на уебсайта на "Насекомо" и ще се обновяват в реално време

По повод притесненията на жителите на Лозен, че при дейността ще се отделят неприятни миризми, допълват, че като суровина ще се ползват пшенични трици, които са сухи и нямат миризма.

От МОСВ посочват, че уведомлението за инвестиционно предложение от "Насекомо" е внесено в РИОСВ - София, през юни 2021 г., като то е за вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21 септември РИОСВ - София, се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата "Натура 2000", включително и върху най-близо разположената Лозенска планина.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев РИОСВ - София, ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда. Изпратена е покана до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да изпрати експерти, за да се направи съвместна проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във