Банкеръ Daily

Борислав Сандов:

МОСВ изпълни условията за закриване на 7 наказателни процедури

Борислав Сандов

За последните шест месеца Министерството на околната среда и водите изпълни условията за закриване на седем от 18 наказателни процедури на Европейската комисия срещу България в сектор „Околна среда“. Това показва отчетът на вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов за периода от 13 декември 2021 г., публикуван на сайта на МОСВ.

Първата закрита процедура е за актуализацията на предварителните оценки на риска от наводнения. По две процедури – за транспониране на директивата в областта на шума и за актуализиране на Морската стратегия на България – задълженията на България са изпълнени, ЕК е информирана и се очаква решение за закриване, се посочва в отчета.

Промените в Закона за опазване на околната среда, с които бяха свързани три наказателни процедури, бяха обнародвани, пише още в документа. Европейската комисия е информирана, че са изпълнени задълженията по две от тези процедури, а за третата са изготвени промени на подзаконов нормативен акт, който вече е в етап на съгласувателна процедура.

Процедурите, които се намират на най-напреднал етап и по които България вече е осъдена, са стартирали в периода на първите години след членството на България в Европейския съюз. Действително, до момента няма наложени финансови санкции и първите такива се очакват по делото за фини прахови частици в края на тази или началото на следващата година, пише още в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във