Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мост над Дунав между Силистра и Кълъраш остава в разговорите

По въпроса за изграждаето на мост над река Дунав при Силистра и Кълъраш продължава да се преговаря на всеки един от форумите на високо равнище. 

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов участва в онлайн среща от поредицата Рейн - Дунав. По време на форума той е поставил въпроса за напречните връзки и по-специално за изграждането на мост Силистра- Кълъраш, съобщиха от крайдунавската община. А наличието му би улеснило трафика не само между Българи и Румъния, но и между Азия - Северна Европа. Кметът е подчертал, че мостът ще даде възможност за развитие на много секторни икономики и политики в полза на общностите от държавите членки ЕС и на Русия, Украйна, Молдова и други до Азия. На срещата са  присъствали и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България, които са потвърдили, че въпросът е важен и се очаква проектът да влезе в списъка на приоритетните.

А основания за това има много. 

За всеки е ясно, че Северното Черноморие е една от предпочитаните дестинации за румънските туристи. А едно ново мостово съоръжение над река Дунав между Силистра и Кълъраш би било едно добро решение за разширяване на туристическите отношения и увеличаване на пътуващите за почивка. В момента румънските туристи заобикалят през Дунав мост край Русе, за да стигнат до българското море. А това съоръжение вече се задъхва да обслужва жп и автомобилния трафик между двете страни и между Европа и Азия. Румъния е първи входящ пазар на българския туризъм. През миналата година 1 287 252 са били посещенията от съседната страна у нас. В летните и зимните ни курорти и по големите празници като Великден и Гергьовден много румънци идват у нас. Силно е развит и религиозният туризъм.

Преди година след съвместно заседание на правителствата на България и Румъния министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза в Силистра, че идеята не е отпаднала.

Бизнесът между двата гранични района също би се оживил, а и хората от двете страни на реката ще имат повече възможности за намиране на работа. 

Румъния е вторият по големина търговски партньор на България в рамките на ЕС след Германия и трети в света след Германия и Турция. 

През последните години инвеститори проявяват интерес  за изграждане на мостове между Оряхово и Бекет (само шосейна връзка), както и между Силистра и Кълъраш. Предполага се, че вторият проект има по-големи шансове и именно там ще е следващата връзка между двете страни. Той е и в най-напреднала проектна готовност.  В стратегическите планове на различните румънски правителства се говори за още пет моста над Дунав - при Кълъраш, Браила, Галац, Турну Мъгуреле и Бекет.

И министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков потвърди преди време, че и петте локации са приоритет на правителството  ни и петте предложени места са подкрепени и от България, и от Румъния. А еврофинансиране може да има за всички тях. Но все още има много въпроси за изясняване, свързани с опазването на околната среда, трафика и други, преди да се реши къде ще е точно мостовото съоръжение.

Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

Северната граница на България е изцяло с Румъния. В участъка от устието на река Тимок до Силистра тя е по талвега на река Дунав в продължение на 470 километра. В момента двете страни се свързват с мост при Видин-Калафат и с "Моста на Дружбата" при Русе-Гюргево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във