Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОСКВА НЯМА ДА ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТИТЕ СИ

До неотдавна енергийните притеснения на планетата бяха свързвани традиционно с доставките на суров петрол. След чувствителното ограничаване на количествата руско синьо гориво за Украйна и Европа през януари обаче ситуацията коренно се промени. Сега световното внимание е фокусирано на уязвимостта на страните потребителки. Това заявява председателят на Международната агенция по енергетика (IEA) Клод Мендил в авторска статия, публикувана във Файненшъл таймс.
Еврокомисията вече реагира на тази опасност, публикувайки консултативен документ, в който е очертана обща стратегия за безопасна, конкурентна и стабилна енергетика на Европа (т.нар. Зелена книга - б.ред.), припомня Мендил, подчертавайки същевременно, че са налице доста по-глобални причини за безпокойство. Според него сега синьото гориво осигурява около 21% от световните енергийни доставки, но към 2030 г. то ще изпревари въглищата и ще стане номер 2 на световния пазар на енергийни ресурси. Очаква се тогава делът му да нарасне до 24 на сто, като особено съществено ще е увеличението в държавите от Западна Европа, САЩ, Япония и Китай. За 25-те страни членки на ЕС зависимостта от вносен газ ще нарасне от 50 до 80 процента. Европейските членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще внасят почти две трети от необходимите им количества. В Северна Америка търсенето расте стабилно и вносът на синьо гориво, който в момента е незначителен, към 2030-а ще достигне 14 процента. Доста висока е зависимостта от внос на Япония и Корея в Азиатско-тихоокеанския регион, а големи вносители са още Китай и Индия.
Обратно на търсенето, с добив на такова гориво могат да се похвалят малко държави. Най-големите запаси на природен газ са концентрирани в Русия, Иран и Катар, изтъква Мендил. По данни на експортното предприятие на руския газов монополист Газекспорт през 2005 г. извън границите на бившия СССР продажбите на руски природен газ са се увеличили с 3.5% - до 154.3 млрд. куб. метра. От тях за Западна Европа са отишли над 110 млрд. куб. метра.
Пространните обяснения на шефа на Международната агенция по енергетика във Файненшъл таймс не изненадаха никого. Просто защото ден преди появата им немското издание на авторитетния финансов вестник публикува части от секретно писмо на Клод Мендил до министрите на енергетиката на Г-7. В него той предупреждава, че само след няколко години руските доставки на природен газ за Европа ще спаднат под нивата, фиксирани в подписаните вече договори, чийто общ размер се изчислява на около 80-90 млрд. куб. метра на година. За да изпълни поетите вече ангажименти вътре в Русия и зад граница, най-големият световен производител на синьо гориво Газпром, който в момента осигурява около една четвърт от газа в Европа, е необходимо ежегодно да инвестира в газовия сектор 11 млрд. долара, се казва в писмото на Клод Мендил. По думите му Русия трябва спешно да предприеме три важни крачки, за да избегне проблемите с доставките в бъдеще. Преди всичко да повиши ефективността при потреблението на газ, за да се освободят допълнителни обеми за нови потребители. Освен това е крайно наложително рязко да се свият обемите природен газ, изгарян във факелните установки на сондажите, а по възможност изобщо да се преустанови изгарянето. Третата стъпка е да бъдат стимулирани инвестициите по веригата добив - транспортиране на горивото и да се разреши достъпът на трети страни към газопроводната мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във