Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОСКВА НАПОМНИ, ЧЕ Е НЕДОВОЛНА ОТ US-БАЗИТЕ НИ

Подписаното в петък (28 април) споразумение между България и САЩ за сътрудничество във военната област предизвика очаквана реакция от Русия. Няколко часа след като министърът на външните работи Ивайло Калфин и колежката му Кондолиза Райс положиха подписи под документа, първият дипломат на Москва Сергей Лавров, направи своя коментар по неговото съдържание. Той бе в София, за да участва в заседанието на Съвета за сътрудничество НАТО-Русия, който бе част от провелата се у нас неформална сеща на външните министри от Пакта.
Лавров каза пред журналисти, че волята на България да подпише военен договор със САЩ е нейно суверенно решение, но изрази надежда, че това ще става в рамките на поетите вече от Алианса международноправни договорености. Руският външен министър припомни Договора за обикновените въоръжения в Европа (ДОВСЕ) и подписания през 1999 г. в Истанбул анекс към него. А той предвижда, че НАТО няма да разполага нови въоръжения в новоприетите в пакта страни членки от Централна и Източна Европа (сред които България и Румъния). Целта на тази договореност бе да не се нарушава установеният вече баланс на отбранителните сили. Споменатият анекс обаче все още не е ратифициран от страните от Алианса. В споразумението между София и Вашингтон пък не се говори за разполагането на нови въоръжения на наша територия.
През седмицата министър Калфин неколкократно опроверга появилите се спекулации (включително и в щатски издания), че базите у нас ще се използват за нападение срещу трети страни. Всички съмнения относно текстовете на контракта вероятно ще отпаднат след предстоящото му публикуване, убеден е Калфин. Договорът ни със САЩ е една значима и успешна стъпка не само в двустранните отношения, но и за защитата на националните интереси и на двете страни, заяви вицепрмеиерът непосредствено след парафирането му в петък.
От своя страна Кондолиза Райс подчерта, че споразумението е основа за едно по-широко партньорство между България и САЩ. България е един ценен съюзник, с което демонстрира ангажимента си към демокрация и напредък, изтъкна американският държавен секретар. Тя не пропусна да се обърне към близките на загиналите български войни в Ирак, като им поднесе своите съболезнования и ги увери, че синовете им няма никога да бъдат забравени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във