Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Москва: Борисов държи под личен контрол „Балкански поток“

Българските власти увериха Русия, че газопроводът “Балкански поток”, продължението на руско-турския „Турски поток“, ще бъде завършен, както е договорено, до 1 януари следващата година. Това заяви в интервю за Sputnik Юрий Пилипсон, директор на управление в руското външно министерство.

“Изграждането на втората тръба на „Турски поток“ на територията на България върви по план и според партньорите ще бъде завършена до 1 януари 2021 г. Премиерът Бойко Борисов държи напредъка на проекта под личен контрол, като редовно инспектира строителните обекти“, заяви Пилипсон, цитиран от БГНЕС.

Напрежение около реализацията на проекта възникна, след като Камарата на представителите на американския конгрес одобри единодушно затягане на санкциите срещу газопроводите „Северен поток 2” и втората тръба на „Турски поток”.

Преди това държавният секретар Майк Помпео заяви, че това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици.

Вашингтон смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео.

Експертите предупреждават, че заплахата от американски санкции върху някои енергийни проекти в Европа не е нова, тя е валидна от 2017 г. "Този въпрос, според мен, в САЩ не стои изобщо на дневен ред, тъй като мисля че на всички е ясно, че независимо от това как се нарича трасето, което минава през България, идвайки от Турция и излизайки в Сърбия, е ясно, че това е част от „Турски поток“. И автоматически ще попадне под санкциите, които бяха обявени", обясни неотдавна експертът Васко Начев.

На друго мнение обаче специалистът  проф. Атанас Тасев, според когото няма опасност проектът "Балкански поток" да попадне под евентуални санкции от страна на САЩ, тъй като няма руско участие в изграждането на "Балкански поток", а само пренос на газ.

"Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

България вече е изхарчила 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. "Балкански поток". Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във