Банкеръ Weekly

промени

Московски заложи на познати лица

Антон Гинев (човека вдясно да се изреже)!
S 250 392ba9a3 f56c 4941 abc3 574870477b13

Новият министър на транспорта Ивайло Московски спази обещанието си от миналата седмица и бе сред първите, които обявиха своите заместници. Иначе имената им са достатъчно добре познати в бранша. Като изненада евентуално би могло да се приеме назначаването на Антон Гинев на една от най-важните длъжности във ведомството - заместник-министър, отговарящ за всички видове транспорт. Той е завършил магистратура по индустриален мениджмънт в Техническия университет в София, в периода 1997-1999-а е бил експерт в транспортното министерство, след това до 2009-а работи последователно в БДЖ като заместник-директор “Управление на собствеността“, в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) като директор „Управление на собствеността“ и като финансов директор, а по време на Тройната коалиция бе назначен и за генерален директор. Именно там го завари идването на предишния кабинет на ГЕРБ през 2009 г., където Ивайло Московски бе първо заместник, а впоследствие и титуляр на министерството.Тогавашната власт обаче освободи  Гинев и назначи за шеф на предприятието несменяемия оттогава Милчо Ламбрев. По - късно името на Антон Гинев се появи в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казваше, че "Железопътна инфраструктура" е подновявала жп отсечки чрез договаряне без обявление вместо чрез открити процедури.   

След отстраняването му от НКЖИ Гинев влезе в частния бизнес. Първоначално бе прокурист в "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество" АД, което се преименува на "Инфра холдинг" -   представлявано в момента от сина на Васил Божков - Антон. После, в периода 2012 -2013-а, бе мениджър във "Виленд" ООД, което се занимава с одит и счетоводство, а неин собственик е съпругата на Гинев - Радка. През юли 2013-а бившият железничарски шеф се завърна в държавния сектор, като Данаил Папазов го назначи за свой заместник - министър.

От имотната декларация на Гинев, публикувана през миналата година, стана ясно, че той и съпругата му Радка имат 17 имота, придобити между 2005 и 2010-а. Те са в София, Вършец, с. Спаначевци (Вършец), с. Румянцево (Луковит) и Хасково. Радка Гинева притежава и над 120 дка ниви, ливади и гори в Луковит, а със съпруга си имат още 9 дка от нива в с. Равна гора. Двамата декларираха също така влогове за общо над 300 000 лева. Оказа се, че Гинев притежава също така 25 000 облигации, а съпругата му - дялове от "Виленд" ООД.

Другият заместник на Ивайло Московски ще е Валери Борисов. През октомври 2011-а той замени  заместник-министъра на транспорта Първан Русинов, който отговаряше за информационните технологии в транспортното министерство, но бе освободен със заповед на премиера Бойко Борисов заради това, че проектът за електронното управление се бави вече две години.  "Искам до 8-10 месеца да сме готови с електронното правителство", заръча при смяната министър председателят. Разпореждането не бе спазено, но Валери Борисов запази поста си и по време на служебния кабинет, оглавяван от Марин Райков. Със следващите управници обаче не намери общ език и влезе в чутовен скандал с транспортния министър в кабинета Орешарски - Данаил Папазов. Освен от заеманата дотогава длъжност през юли 2013-а Валери Борисов бе освободен заедно с още няколко колеги и като член на Съвета на директорите на държавната компания "Информационно обслужване"  с аргумента, че липсвала „визия и воля за промяна на ситуацията в дружеството". Отговорът бе, че транспортният министър в кабинета „Орешарски" е „лъжец, смесил в оценките си факти, лъжи и злонамерени твърдения" за тяхната работа. Сега  Борисов получава нов шанс да доведе докрай многострадалното електронно управление.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във