Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Московски не вижда основания да си подаде оставката

Оставката винаги си я нося в джоба и за мен не е проблем да я подам, но в момента не виждам основания за отправяне на квалификации и тези, които са неверни. Това каза по време на извънредна пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Повод за коментара е настояването на БСП Московски да уволни ръководството на БДЖ или да си подаде оставката. Причината е телевизионно разследване, което разкрива как БДЖ плаща хиляди левове за ремонти на локомотиви, които след броени часове или дни отново се повреждат. Става ясно и как машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд. След като разследването беше излъчено, служител на БДЖ получи смъртни заплахи заради това, че е разкрил някои нарушения в холдинга.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията заяви, че борбата с корупцията в дружеството приключва с уволнението на двама служители, които са имали доблестта да разкажат какво се случва с ремонтите, заплащането на машинистите и футболния отбор в БДЖ. 

"В обвиненията за корупция в БДЖ и тезите, които изказаха колегите, не намирам нищо, което да е сериозен повод да искам оставката на колегите си. От 2009 г. това ръководство заварихме БДЖ с 850 млн. лева задължения, които не се обслужваха, и с 68 млн. лева оперативна загуба. Към 2017 г. задълженията на дружеството са 330 млн. лева, с 15 млн. лв. оперативна загуба", заяви Московски.

"Тук колегите от БСП си противоречат. Ако приемем тяхната теза, че има голяма корупция в дружеството, тогава щеше да е обратното. Няма как финансовото състояние да се подобрява, ако вътре има корупция. Значи или когато БСП са управлявали железниците, корупцията е била ожесточена, за да генерира 850 млн. лева загуба, или ние се справяме добре - да си изберат. Това показват числата. И те могат да кажат: „Да, колеги, вие се справяте по-добре от нас, корупцията при вас е по-малка“, каза още транспортният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във