Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Московски дава орлите под наем

Емблематичният в миналото, и позабравен напоследък, ресторант на Министерството на транспорта При Орлите отново ще се стопанисва от частници. Преди броени дни министър Ивайло Московски е подписал заповедта, с която се открива търг с тайно наддаване за заведението, помещаващо се на 18-ия етаж във високото тяло на ведомството в идеалния център на столицата.


Мястото бе любимо на Иван Костов, който по времето, когато бе премиер, често събираше кабинета си там на конфиденциални заседания. Приближени до властта тогава обясняват тази привързаност на Командира с това, че заведението държеше фирма с участието на сина на бившия транспортен министър в кабинета му Вилхелм Краус. В коридорите на транспортното министерство се говори, че по-сетне ресторантът е бил любимо място и на един от предшествениците на Московски - Александър Цветков. Той явно е запазил привързаността си към ресторантьорството - в края на миналата година бе открит Пура Пиано Бар Хавана на ул. Витоша, който, както обясни самият ексминистър, е собственост на неговата съпруга. На шега или наистина може пък сега семейство Цветкови да прояви интерес и към ресторант При Орлите.


Професионалистите не се съмняват, че впечатляващата гледка, откриваща се от последния етаж на заведението (на която впрочем може да съперничи единствено панорамата, която се открива от т. нар. Японски хотел), както и възможностите за организиране на бизнес срещи и тържества в много приятна обстановка вероятно ще привлекат кандидати.


Според официалната информация от транспортното министерство ресторантът е с обща площ от 320 кв. м, включващи салон с 50 места, със сервизни помещения и коридори и с фоайе на първия етаж на ведомството. Обектът има самостоятелен вход, електрозахранване и водоснабдяване и се обслужва от отделен асансьор. В инвентара му са включени електрическа пекарна с две фурни, хладилен шкаф, печка с четири плочи, машина за сладолед и др.


Данните в интернет страницата на шикозното заведение за капацитета му са малко по-различни: ресторант панорама При орлитеразполага с 80 седящи места, предлага и 130 места за коктейлни тържества.


Срокът за отдаване на помещението ще е пет години, като първоначалната цена за наем ще е малко над 6590 лв. месечно без ДДС, или 7908 лв. с данъка.


Кандидатите ще трябва да внесат 10% от сумата като депозит за участие в търга и ще могат да подават своите ценови предложения до 8 октомври 2012 година. Отварянето, разглеждането и оценяването на офертите ще стане два дни по-късно - на 10 октомври.


Консултацията със специализираните сайтове за имоти показва, че първоначалната цена, която е поискало транспортното министерство, съвсем не е толкова висока, като се има предвид уникалността на заведението. Например напълно оборудван ресторант, разположен на 350 кв. м с лятна градина и с лоби бар в централната част на София, се дава под наем за около 3500 евро на месец. Дори и в по-непрестижни части на столицата има обекти, които се предлагат за около 3500-4000 евро месечно.


Обичайната практика при търговете за държавно и общинско имущество е кандидатите да играят с две оферти, подадени чрез различни фирми. Първото предложение е по-високо, а другото обичайно е близко до началната цена. Ако няма друга оферта между тях, спечелилият с високата цена кандидат се отказва... и печели с по-ниската си оферта, но под друго име. Дали и сега ще се приложи подобна игра, предстои да видим.


Победителят в търга ще трябва да се съобразява с някои специфични изисквания, поставени от хората на Ивайло Московски. Наемателят ще е задължен да използва обекта по предназначение и да осигурява възможност за провеждане на протоколни събития с представителна цел на транспортното ведомство. Ще трябва да осигури и отстъпки за министерството - при консумация до 3000 лв. без ДДС - 30% от общата стойност. Ако пък месечната консумация на ведомството е на стойност между 3 хил. и 10 хил. лв., отстъпката ще е 50 на сто.


Редовно подадените заявления ще бъдат класирани в низходящ ред според предложената месечна наемна цена на обекта. Ако двама или повече кандидати са депозирали едно и също най-високо предложение, председателят на тръжната комисия ще трябва да го оповести, след което ще се проведе явно наддаване между мераклиите да стопанисват При орлите. В този случай стъпката за наддаване ще е 10 на сто от предложената цена.


Това съвсем не е единственият търговски обект в сградата на ул. Дякон Игнатий 11, който ще бъде даден под наем. С друга заповед на Ивайло Московски е обявен търг - пак с тайно наддаване, но за кафе - бюфет, което се намира на първия етаж на ведомството. Заведението е с площ от 25 кв. м и обслужва стотиците държавни чиновници, работещи в зданието. Този обект също ще се отдава за срок от пет години, но началната месечна тръжна цена е далеч по-скромна - 350 лв. (без ДДС).


Отварянето на офертите за него ще стане на 5 октомври, а кандидатите ще трябва да са депозирали предложенията си два дни по-рано. Условията към победителя са да продава само пакетирани храни, без готвене, пържене или скара. Другото ограничение е да продава с максимум 25% надценка спрямо доставните цени, по които получава храните и напитките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във