Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Морските концесии са на дневен ред

След години протакане въпросът за въвеждането на нови правила за плажните концесии най-сетне има реално измерение. Кабинетът взе решение да бъдат открити и първите процедури за предоставяне на осем крайбрежни ивици за срок от 20 години. Това стана преди седмица - министърът на туризма Николина Ангелкова бе задължена от правителството да предприеме действия по обявяването на търговете за тях. Те ще бъдат подчинени на новите правила в Закона за Черноморското крайбрежие, които бяха приети в началото на годината.

Един от най-атрактивните плажове

- “Дюни-юг”, също влезе в списъка за предстоящия конкурс. По данни от националния концесионен регистър общата концесионна територия на морски плаж "Дюни-юг" е с площ 15 311 кв. м и с дължина на бреговата линия 654 метра. Въпросът за неговото концесиониране не може да бъде решен от пролетта на 2011-а насам, когато тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройство и президент Росен Плевнелиев прекрати 20-годишната концесия на акционерното дружество "ХЕЛИО-ТУР-С" (от 8 април 2001-а). Основната причина беше, че дружеството на нашенските олигарси Николай и Евгения Баневи беше престанало да плаща задълженията си по подписания десет години по-рано договор. Освен това като аргумент за прекратяването на взаимоотношенията с Баневи беше изтъкнато системно неизпълнение на задълженията за санитарно-хигиенно поддържане и благоустрояване на плажа. Проверка на министерството установи още и липсата на осигурено водно спасяване на плажа.

През лятото на същата година плажът бе отдаден под наем (с петгодишен договор) на “ГБС-Турс” ЕАД, собственост на “Главбулгарстрой” на Симеон Пашов. Според документа фирмата на строителния предприемач е плащала 14 065.20 лв. годишен наем. По всяка вероятност на предстоящия търг тя ще се яви отново.

Вторият плаж, който е за отдаване, е “Бургас-север”

Морският плаж е с обща концесионна територия 64 808 кв. м и с дължина на бреговата линия 1716 м, и със средна широчина 35 метра. За първи път той е отдаден с 20-годишна концесия през 2000 година. Тогавашният министър Евгени Чачев подписва договор с едноличния търговец "ХИМОЙЛ - ПЕЙЧО ДИМОВ". След него концесията е прехвърлена на “Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс” ЕООД, собственост на регистрираното в Панама дружество “Ийст Еуропиън дистрибютърс корп”.

Тази концесия също е прекратена от Росен Плевнелиев през 2011-а заради неплатен дълг от близо 530 хил. лева. Същото лято плажът получи нов наемател - едноличното бургаско дружество с ограничена отговорност “Уинд Иновейшън 4”, което вече е преименувано на “Бургас бийч” и е собственост на Атанас Атанасов. То спечели обявения по това време конкурс с предложена цена от 280 хил. лв., а първоначално обявената бе 234 хил. лева. В началото на този летен сезон стана скандал, тъй като и този наемател беше задлъжнял към държавата със 190 хил. лева. От областната управа обаче предприеха бързи действия и ипотекираха други  имоти на фирмата, за да си приберат парите.

Централният плаж в Поморие

е разположен върху 52 316 кв. м, с дължина на бреговата линия 688 м и средна широчина 76 м и също ще бъде предложен за концесиониране.

Това е вторият път, когато тази брегова ивица ще бъде дадена за 20 години. Първият й концесионер през 2000 г. беше общинското дружество "Строима" ЕАД, което вече е с прекратена дейност. То обаче се отказа да стопанисва плажа само година след това и вече повече от десетилетие негов чорбаджия е бизнесменът Георги Мицов.

Новият плаж на “Свети Влас”

също предстои да бъде предложен за концесиониране. Ако съдим по договора с предишния му наемател - “Венид бийч” ООД (от юли 2011-а), собственост на небезизвестните братя Диневи, плажната ивица е 28 615 кв. метра. Според този договор наемната цена за крайбрежната ивица е 72 540 лв. годишно. Като се има предвид апетитът на баровците от Св. Влас, едва ли този плаж ще смени наемателя си и през следващите 20 години. Още повече че същата фирма стопанисва и съседния по-малък плаж - “Свети Влас - изток”. Договорът й за него е подписан по същото време. Тук става дума за малък залив от 5614 кв. м активна плажна площ, за който Диневи са плащали досега по 13 440 лв. годишно. Той също е в списъка на първите обявени концесии.

За къмпинг "Оазис”

в община Царево по всяка вероятност кандидат ще бъде фирмата “Оазис бийч” ООД (бивша “Пейком”). Тя е собственост на Веселин Чавдаров и Стойчо Стоев и е негов наемател от 2011 г. насам. Активната плажна площ тук е 26 688 кв. метра. За нея досегашните наематели са плащали годишен наем от 60 672 лева.

Стопаните на този плаж преди години имаха сериозни главоболия със своя “комшия” - Ивелин Банев-Брендо. Той е собственик на затворения хотелски комплекс “Малтийски замък” и не беше много склонен някакви “царевски момчета” да му развалят рахатлъка. Сегашното му “изгнание” обаче сякаш тушира тези проблеми.

Къмпинг "Нестинарка” също по всяка вероятност ще се сдобие с

наемател без конкуренция

Тук от години се е настанило акционерното дружество “Перла турист”. За близо 50-те дка то всяка година плаща сумата от 202 хил. лева. Историите около това дружество са свързани с, меко казано, участието му в “странните” апорти на един от бившите кметове на Приморско Димитър Димитров, който почти успя да прехвърли почти всички  общински терени по брега на морето посредством “смесени” дружества. И се прослави с аферата “магистратски имоти”, която в.“БАНКЕРЪ” разнищи преди години.

Министърът на туризма ще търси

наемател и за плажа “Обзор - юг”

в община Несебър. Общата му площ е около 51 000 кв. метра. Активната пясъчна ивица е 95% от нея. Допреди години общинската администрация отдаваше този плаж под наем. През 2008-а кметът на община Несебър Николай Димитров (също герой от страниците на в. “БАНКЕРЪ”) провежда процедура за отдаването му под наем и конкурсът е спечелен от строителната фирма “Би Ти Ай Билд строй” ЕООД на бизнесмена Благой Балинов. Конкурсът е обжалван от друг участник, но в крайна сметка магистратите са определили решението на кмета за законосъобразно. И няма как да не е, тъй като архивната информация за взаимоотношенията между градоначалника и бизнесмена говори, че строителната фирма е сред дарителите на параклиса в двора на Дома за деца с умствена изостаналост ДДУИ "Св. Стилиян Пафлагонийски” в с. Кошарица, който кметът Димитров шумно откри през 2010 година.

Дали сегашните концесионни процедури, които ще организира министърът на туризма Ангелкова, ще разместят имената на вечните концесионери, все още не е ясно.

В началото на октомври Ангелкова заяви, че се подготвят за концесиониране 60 плажа. Тогава тя каза, че приоритетно ще бъдат обявени процедурите за онези пясъчни ивици, които нямат частни стопани или изтичат договорите с досегашните фирми, които ги управляват, за да може следващото лято да имат осигурени спасители, медицински пунктове и различни плажни услуги.

При оценката на подадените оферти от бъдещите стопани на посочените осем плажа най-голяма тежест - от 50 на сто, ще има размерът на т.нар. роялти таксата към държавата. Тежест от 40% ще се дава за предложена най-ниска цена за шезлонг и чадър в платената зона на плажа, а останалите 10% се падат на предложението от концесионерите за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно плащане от бъдещите стопани е определен в приета вече от кабинета методика. Определени са и съответни гаранции за участие в процедурите и са предложени банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите.

Определени са и съответни условия за участие, предложени са банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във