Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Морски хотели се продават на безценица

S 250 5a085c6c a04b 4aff bdb1 e0eb2cd337c2
S 250 75fa40fe 08be 4891 acd8 07275f743958

Министърът на туризма отново раздава  доволни  усмивки. Всяко нейно изказване е низ от  цифри, които чертаят бляскави успехи и безспорни перспективи пред българския туризъм. След като ни съобщи, че желаещите да почиват в зимните ни курорти са станали с над 10 на сто повече,ни запозна и с  очакванията си  за летния сезон, които са  и още по-оптимистични, а и можели   да бъдат надминати. Приказките, които туристическата началничка разказва обаче, според анализаторите на процесите в  този бранш са повече от илюзия....

Очевидно броенето на пътниците, преминаващи  през нашите летища, доста "замъглява"  картината на това "стремглаво" развитие. Как иначе да си обясним факта, че  страниците за продажби на хотели от синдици и от частни съдебни изпълнители дават съвсем друг аспект на икономическите резултати от този вид дейност. А притежателите на хотели са доста чести герои в тези страници - оцветени  в   малко по-тъмен нюанс от министерско  розово...  Може да се окаже, че инвестициите в туристическите обекти са

едни от най-рисковите

Малко преди предстоящия летен сезон броят  на продаваните от частни съдебни изпълнители хотели по Черноморието заради натрупани дългове далеч не е намалял.

Доста показателен е фактът, че обектите от орбитата на собствеността на една от големите  хотелски вериги, свързана с групата "Понс"  и нейния основен акционер Милко Милков, вече почти година  неизменно присъстват в  обявите за продажба от частни съдебни изпълнители в цялата страна.

Тази седмица за пореден път  бургаският частен съдебен изпълнител Ивелина Божилова се опита да продаде  хотелския апартаментен комплекс "Перла" в курорта "Слънчев бряг", собственост на дружеството с ограничена отговорност "Амбасадор мениджмънт".

За година

цената на тридесетината апартамента  и хотела в комплекса се срина три пъти

В момента мераклията да придобие всички тези имоти може да го направи само  за 4 532 598 лева. Тук е моментът да припомним, че преди по-малко от година същият обект имаше  оценка от 12 269 500 лв., а през ноември  миналата година тя беше  редуцирана до 9 815 600 лева.

Справка в Търговския регистър показва, че управител на длъжника "Амбасадор мениджмънт" ООД  е Константин Киряков. Основен съдружник в това дружество е бургаският бизнесмен Милко Милков  чрез свои фирми. В графата "съдружници" в Търговския регистър са вписани дружествата "Холидей он", "Деро - Милко Милков", "Понс-холдинг" и "Перла холидейз".

Милко Понса - прозвището, с което е известен предприемачът, неведнъж е привличал към себе си медийното внимание. Според различни информации в медиите  бургаският "Понс холдинг" има три  хотела в Слънчев бряг - "Сокол", "Гълъб" и "Перла". Последният от тях е открит през 2005 година. Друга любопитна подробност около собственика на "Понс"  Милков е, че той  заедно със Златомир Иванов-Баретата е обвиняем  като лидер на престъпна група за източване на ДДС.  Нека да напомним също ,че "Понс холдинг"  участваше и в консорциума от фирми, които трябваше да строят газопровода "Южен поток" през България.

Компанията на Милков се сочи и като основен виновник за погубването на една от най-атрактивните спортни бази в града - Колодрума. "Понс холдинг" беше съдружник на община Бургас в акционерното дружество "Вени комерс", което стопанисва комплекса. Намеренията бяха там да се построи модерен спортен комплекс със зали, с хотелска част и с подземен паркинг. Този инак интригуващ проект остана само в сферата на неизпълнените обещания.

Комплекс "Перла" не е единственият имот на свързаната с Милков фирма "Амбасадор мениджмънт", която се продава заради  дългове. Още преди  година на търг беше обявен и хотел "Княз Павел" в Павел баня. Теренът му заедно със сградите  бе оценен на 6 млн. лева. И тази продажба беше вследствие на необслужен дълг, но на свързаната компания "Понсстройинженеринг".

Сегашната продажба се прави заради задължения на собственика на имота "Амбасадор мениджмънт" към Българо-американска кредитна банка и присъединилата се към иска заради необслужен кредит "Инвестбанк". Справка в Търговския регистър показва обаче, че дружеството е заложило част от дружествените си дялове и в Българската банка за развитие, което на практика означава, че то има задължения и към нея.

По искане на банките кредитори досега бяха обявени за продан още няколко хотела на Милков - "Снежанка" в Пампорово и  "Родопски дом" в Чепеларе. С купища възбрани е и тризвездният хотел "Дива" в Чифлик, включващ 37 стаи и апартаменти, басейн, рехабилитационен център, конферентна зала, ресторант и други сервизни помещения. Застроената площ на сградите е над 3800 кв. метра. Той също беше обявен за продан преди месец. Цената му тогава беше 3.06 млн. лева.

Днес той вече се търгува за малко над 2.7 млн. лева. За него купувач се търси до 23 април.

Хотелската група около "Понс" се изгражда преди повече от десет години, като собствеността върху имотите е концентрирана в две дружества: "Амбасадор мениджмънт" и бургаската "П.М.К.". Постепенно активите и дружествата стават обезпечения заради кредити по хотелския и строителния бизнес на Милков, за когото от доста време се знае, че финансовото му състояние е, меко казано, незавидно.

Обществена тайна е, че Милков години наред беше сочен за близък до БСП. По време на социалистическото  управление строителната му компания печелеше множество поръчки за пречиствателни станции и водопроводни мрежи, и дори беше една от определените да строят "Южен поток". През есента на 2014-а беше избрана да строи сградата на Българската банка за развитие. Именно държавната банка е и най-големият кредитор на дружеството. И макар да няма пълни данни, около 30 млн. лв. от общия дълг на "Понс" са  към нея. Това беше и причината  банката да има участие при назначаването на неин  управител. Освен това много усилено се  говори,  че неразплатените  средства към доставчици и партньори са стигнали близо 12 млн. лв., а дълговете й към Националната агенция за приходите са стигнали 8 млн. лева.

Другата седмица  предстои продажбата

на друг  доскоро работещ туристически обект, също със стойност  за милиони левове.

Частният съдебен изпълнител Таня Маджарова е обявила, че  до 16 април мераклиите  да закупят  шестетажния четиризвезден хотел "Китен бийч" могат да го огледат и да решат дали да се бръкнат  с над  3.6 млн. лв, за да го придобият. Освен сградата, намираща се на 200 м от плажа, се продават и земята, на която той е изграден, и басейнът към него. Комплексът доскоро беше  в списъка на най-луксозните туристически обекти в Приморско.

Доскоро  чорбаджията на този хотел, който е построен преди повече от десет години,  е било дружеството с ограничена отговорност "Китен бийч холидей", собственост на Ажда Тахир и на бургаския бизнесмен Петко Николов. Ако се съди по документацията за предстоящия търг, имотът е стигнал до публична продан заради дългове, натрупани към Райфйзенбанк по договор от 2007-а, които са в размер на 1.5 млн. евро.

Николов има участие още в "Бургас билдинг къмпани" ООД  (със съдружник Карел Новак), в "Глобус" ЕООД, в "Паркам холидейс" ООД (със съдружник Слави Костов), в "Бългериън холидейс Китен" ЕООД и "Мулти фрут 2001" ЕООД (там съдружници са му Емил Демирев и Ердал Гюрсел). Освен хотела за публична продан е обявено и заведение, собственост на Николов, намиращо се в Китен. Цената на този обект е 78 хил. лева.

Очевидно бизнесът на Николов не е вървял по мед и масло, и то не от вчера. Името му попада в различни списъци на некоректни  работодатели, които през последните години доста често са допълвани с мненията на много хора, работили в неговите обекти.

Още няколко по-малки семейни хотела се продават от частни съдебни изпълнители в курортите "Слънчев бряг", Созопол,  Царево  Ахелой и Камен бряг. Цените им са между 250 хил. и 1.5 млн. лева. Според публикуваните обяви те са собственост на физически лица, които очевидно не могат да се справят с натрупаните за тяхното построяване дългове.

И ако в едни от случаите става въпрос за огромни обекти - и може би надценени възможности, то тук случаят е доста по-различен. Все пак става дума за семеен бизнес от среден калибър, който обаче трудно оцелява в нашенската действителност. А  какво по-показателно за развитието на една икономика в държавата е това как се справя с предизвикателствата именно този среден бизнес?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във