Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Морската трева се „изродила“ и се превърнала в бели лентички

Престрашилите се да посетят българското черноморие това лято се натъкнаха на странна находка. Морето изхвърля бели лентички, които обсипват плажовете по южното черноморие. Оказа се, че това е морска трева. Поне така обясни началникът на на Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас - Детелина Иванова.

Това  са установили експерти от Института по океанология във Варна, обясни Иванова при посещението си в Созопол. Белите лентички били с органичен произход, доказало изследването на специалистите.

Сигналът за странните „находки“ по брега на морето бил постъпил в РИОСВ вчера като видеофайл. Проверка от страна на екоинспекцията не била извършвана, но от този материал, който експерите й са взели, те били категорични по отношение произхода на белите лентички. А преди часове мнението им било потвърдено от колегите им от Варна, които също са извършили проверка съвместно с „Басейнова дирекция“, заяви Иванова.

След направения анализ в Института по океанология е дадено заключение, че те са с органичен произход, но вероятно са третирани по някакъв начин.

Явлението за първи път е наблюдавано по нашето Черноморие, каза още шефът на РИОСВ – Бургас.

„Не ми прилича на морска трева. Това означава, че трябва да я има всяка година на пясъка“, това обаче заявява Панайот Стефанов, който е подал сигнала за наличието на тази странна находка в Созопол.

„Всяка година идвам на това място, но за първи път виждам такова нещо“, обяснява Стефанов и недоумява как това нещо може да бъде сътворено от природата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във