Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мораториумът върху цените на тока може да отпадне по-рано

Управляващата коалиция работи по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да отпадне и по-рано от 3 месеца. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата, мораториумът може да падне", каза Гюров пред NOVA.

Той призна, че това не е пазарна мярка: "Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове", посочи председателят на ПГ на ПП.

От „Продължаваме Промяната” към момента нямат номинация за председател на КЕВР. "Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит и най-много хора да кандидатстват и да изберем най-правилните експерти. Искаме да направим действащ и работещ регулатор, който да отчита интересите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са независими и почтени хора, те ще могат да работят в интерес на гражданите", подчерта депутатът.

Той отбеляза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора: "Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова, колкото можем да получим при наличната инфраструктура. Диверсификация значи да имаме избор, така че колкото по-големи възможности имаме, толкова по-добре."

По повод искането на ГЕРБ ДАНС да разследва изтичането на информация и съмненията на опозицията, че някой иска да фалира „Булгаргаз”, Гюров каза: „Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор”. За обвиненията на опозицията, че управляващите харчат прекалено много, председателят на ПГ на ПП посочи, че това са "донякъде неистини, донякъде манипулиране на истината". "Има харчени средства, както са планирани по бюджета. Финансовата система е в много по-добро състояние, отколкото очаквахме", добави той. И обясни, че заложеният от ГЕРБ дефицит за 2021 година бил предвиден да е 4,9 млрд. лева. По предварителни оценки обаче, ще е 4 милиарда, което е по-малък дефицит от заложения от ГЕРБ: "Тогава беше направен бюджет, при който COVID мерките да действат до март, нямаше ценови шок с електроенергията и нужда от помощи там, бяха предвидени само 50 лв. добавки към пенсиите, след като през есента получиха 120 лева. Държавата не получи и едни 1,6 милиарда лева, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко това беше компенсирано. Не, не сме в криза. Държавата изглежда много добре в този момент."

Гюров коментира и предложението на лидера на ИТН Слави Трифонов да дадем зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС, но ние да бъдем приети в Шенген и да паднат визите за САЩ: "Това не са неща, които трябва да се обвързват едно с друго. Не мисля, че това работи добре на международно ниво. Ще работим и за двете да се случат по най-бързия начин.

По повод изказването на военния министър Стефан Янев за разполагането на допълнителни войски на НАТО, Гюров каза, че страната ни е коректен партньор и това е било лично мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във