Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Монтират автоматични прегради и по първата линия на метрото

Автоматичните преградни врати на метростанциите „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“ вече са монтирани, съобщиха от Столичната община. Те са въжени и се вдигат нагоре, когато влакът спре. 

Поставянето на този вид прегради е част от пилотен проект, които цели осигуряването на по-голяма безопасност и висока надеждност на работата на метрото.
Автоматичните подвижни врати отделят перона и пътниците от метровлака. Съоръженията предотвратяват както случайни падания на пътници върху релсите, така и умишлени слизания на пътя на метровлака. Автоматични врати от този тип се използват в Корея и Япония, а в момента се тестват в метрото на Барселона и Стокхолм.

Изпълнител на пилотния проект е обединение, състоящо се от две корейски и една българска фирма. Финансирането е осигурено от Столичната община и Програма „Транспорт“ на Министерството на транспорта.

Предвидено е поставяне на преградни съоръжения на 10 от най-натоварените метростанции от Първия метродиаметър. В проекта на Третата линия на метрото са заложени стъклени преградни врати за всички станции от линията, чийто принцип на работа е по-различен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във