Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Монбат" купи две немски фирми за литиево-йонни батерии

"Монбат" АД придобива 100% от всички движими и недвижими активи на двете компании Gaia Akkumulatorenwerke GmbH (ГАЯ Акумулаторенверке ГмбХ) и EAS Germany GmbH (ЕАС Германия ГмбХ) и ги слива в EAS Batteries GmbH (ЕАС Батерийс ГмбХ), съобщиха от производителя на оловно-кисели акумулаторни батерии с разнообразно приложение. Новата фирма е базирана в Нордхаузен (Германия).

"Монбат" ще капитализира съществуващите в двете дружества опит и експертни познания и умения в литиево-йонната област и ще се фокусира върху разширение на производствения капацитет и комерсиализиране на новоразработената клетъчна технология. Това придобиване ще донесе допълнителна диверсификация на групата "Монбат" и бележи навлизането й в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения.

Групата "Монбат" ще модернизира сградите в Нордхаузен, ще развие целия бизнес и допълнително ще разшири продажбите в Германия и съседните страни. Тя планира да инвестира над 5 милиона евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

"Това придобиване бележи навлизането на "Монбат" на германския пазар и същевременно е ангажимент към технология с потенциал да промени света. През последните две години анализирахме много възможности за по-нататъшен растеж на нашата група, но комбинацията от бившите компании Gaia (Гая) и EAS (ЕАС) е уникална, точно както е уникално и познанието на екипа. "Монбат" ще съживи и слее тези две компании в един цялостен бизнес процес - от технология, през производство до продажби.” Така комнетира сделката председателят на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Монбат" - Атанас Бобоков.

"Монбат" АД е базиран в София производител на оловно-кисели акумулаторни батерии и една от най-големите български компании. Тя е регистрирана за търговия на "БФБ-София" и е с пазарна капитализация от приблизително 230 милиона евро. "Монбат" е най-големия производител на батерии в Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона, като изнася продукцията си в над 60 страни.

За последните десет години групата се утвърди и като производител на олово и оловни сплави чрез своята фирма "Монбат Рисайклинг" ЕАД. В групата са още "Монбат" АД - за производство на стартерни оловно-кисели батерии и AGM батерии с различно приложение, "Старт" АД - производител на оловно-кисели стартерни батерии за товарна, тежкотоварна автомобилна и пътно-строителна техника, "Окта лайт" АД  - за производство на светодиоди и светодиодно осветление.

GAIA Akkumulatorenwerke GmbH, “Gaia” (ГАЯ Акумулаторенверке ГмбХ, “Гая”) е основана през 1996 година и е една от водещите германски компании за литиево-йонна технология, специализирана в широкоформатните клетки и батерии. Пример за новаторските й проекти са първите литиево-йонни стартерни батерии за Porsche, батерии за прототипите на хибридни електрически транспортни средства на германски автомобилен производител, както и батерии за прототипи на хибридни товарни автомобили и автобуси за европейски и американски клиенти.

EAS Germany GmbH, “EAS” (ЕАС Германия ГмбХ, “ЕАС”) е създадена през 2011 година като джойнт венчър между GAIA Akkumulatorenwerke GmbH (ГАЯ Акумулаторенверке ГмбХ) и Enersys/Hawker GmbH (Енерсис/Хоукър ГмбХ). Основната дейност на компанията е производство на клетки и развитие на технологията за висококачествени, широко-цилиндрови и клетки за хибридно електрическо задвижане с висока мощност за приложение при влакове, тежкотоварни индустриални превозни средства, както и в областта на отбраната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във