Банкеръ Daily

Управление и бизнес

МОН осигури пари за тестове за всички ученици до края на годината

Министерството на образованието ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на здравното министерство за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие.

В края на октомври кабинетът отпусна на здравното ведомство  13 млн. лв., с които в момента се купуват тестове. Заедно с допълнителните 12,8 млн. лв. парите ще стигнат за изследване на учениците от 1 до 12 клас до края на 2021 г. Целта е не само всички да учат присъствено, но и безопасната среда в училище да бъде гарантирана поне до коледната ваканция. До момента просветното министерство е получило от здравното общо 851 000 теста за учениците от 1 до 4 клас. От 10 ноември досега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.

Тази сутрин министърът на образованието Николай Денков гостува в рубриката "Властта говори! Открито" във Фейсбук. За 60 минути Денков отговори на 49 въпроса, свързани главно и тестването и възстановяването на присъственото обучение в училищата. Интервюто на министър Денков е гледано на живо от около 26 000 души в различните канали, които го излъчваха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във