Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Мол в планината или екоселище

Полупразните хотелски комплекси край Банско и множеството обяви "продава се" още напомнят за кризата в строителството на ваканционни имоти. Тази седмица обаче може да се окаже повратна за този бизнес, след като правителството одобри меморандум за разбирателство с инвеститора "А.З.К. Пропъртис" ЕООД. Фирмата е заявила, че иска да реализира проекта "Плана Хайтс", предвиждащ изграждането върху 621 декара на уникално селище в района на Плана планина, между София и Самоков. За осъществяването му държавата ще предостави пакет от  мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. Очаква се общият размер на вложените средства да е 53 650 млн. лева.

Според съобщението на Министерския съвет селището ще е "модел за напредък, високи стандарти и качество на живот, ситуиран в изключителна пасторална среда". Проектът обхваща и изграждането на съответната инфраструктура - пътища, електричество и водоснабдяване. В селището ще има и сгради за обществено ползване - търговски комплекс, спортен и медицински център, детска градина, паркове, зелени площи, център за сигурност... В първоначалните инвестиционни планове са включени и 150 къщи за отдаване под наем. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди.

Намеренията са осъществяването на тази част от проекта, която е и предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019-а.

Но това въобще няма да е всичко. За "Плана Хайтс" се говори още от 2007-а. Зад начинанието стои израелският бизнесмен Авиноам Катриели, който е и президент на Двунационалната българо-израелска търговска камара. Реализацията се забави заради кризата, но очевидно пазарните реалности вече могат да гарантират печалба. През годините Катриели неведнъж е обяснявал, че цялото селище ще се разположи на територия от 2000 дка и ще включва 3000 къщи. Тази информация фигурира и в специално създадения за проекта интернет сайт. Там пише и че вече са инвестирани през 2007-а повече от 25 млн. евро за закупуване на земята. Оттогава се е работило върху необходимите документи.

При получената от правителството подкрепа "Плана Хайтс" може и наистина да се случи. Все още обаче не сме чули мнението на еколозите, защото, колкото и да се представя за "зелен", този проект е наистина огромен и няма как да не се отрази върху природата в региона. Стои и въпросът с бъдещите купувачи, тъй като англичаните вече се опариха в Банско и едва ли ще рискуват отново у нас. А българите, които ще решат да дадат парите си, едва ли ще са много, нищо че според рекламите комплексът ще е само на 25 км от София и неговите жители спокойно биха могли да работят в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във